Kolašin tek očekuje benefite od otvaranja auto-puta

Nova dionica donijela masovnu jednodnevnu posjetu gostiju i izletnika, naročito tokom prvih sedam dana po otvaranju U lokalnoj Turističkoj organizaciji naglašavaju da je dugoročni cilj da grad postane cjelogodišnja turistička destinacija

16893 pregleda 19 komentar(a)
Popunjenost smještajnih kapaciteta oko 80 odsto: Kolašin, Foto: Dragana Scepanovic
Popunjenost smještajnih kapaciteta oko 80 odsto: Kolašin, Foto: Dragana Scepanovic

Prave pozitivne efekte na turizam od otvaranja dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa u Kolašinu tek očekuju. Za sada je nova dionica donijela gradu masovnu jednodnevnu posjetu gostiju i izletnika i to, naročito, tokom prvih sedam dana, po otvaranju.

Tih dana u Kolašinu u baštama kafića nije bilo dovoljno stolica za sve one koji su posjetili grad, a kako kažu vlasnici restorana, zabilježena je rekordna posjeta i promet. To se naročito odnosilo na restorane duž puta od Mateševa do Kolašina, na Biogradskom jezeru i na Ski-centru Kolašin 1600.

Auto-put je za saobraćaj pušten u rad 14. jula i prvih sedam dana je vožnja bila besplatna.

”Bilo je potrebno dodatno i “ruku” i stolica za sve one koji su željeli da isprobaju dio našeg menija. Uglavnom je riječ o Podgoričanima, koji su besplatnu vožnju auto-putem iskoristili da dođu u Kolašin na kafu ili ručak. Anagažovali smo dodatno osoblje, a promet je bio značajno bolji. Nadamo se da će taj trend biti nastavljen, a na nama je da ispravimo falinke ponude i unaprijedimo uslugu. Otvaranje auto-puta je i privilegija i odgovornost za sve segmente turističke privrede, lokalnu upravu, pa i za svakog Kolašinca”, kaže jedan od vlasnika restorana u tom gradu.

Promet je bio značajno bolji i u lokalnim prodavnicima, a naročito je, objašnjavaju zaposleni, bio tražen lisnati sir.

autoput Princeza Ksenija, autoput, Princeza Ksenija
foto: Boris Pejović

U lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) podsjećaju da je dugoročni cilj Kolašina da postane cjelogodišnja turistička destinacija. U tome će, tvrde veliki značaj imati auto-put.

”Auto-put će imati izuzetno pozitivne efekete na dalji razvoj turizma u našem gradu i težimo ka tome da Kolašin postane cjelogodišnja turistička destinacija. Očekujemo porast domaćih i inostranih gostiju, imajući u vidu da je udaljenost aerodroma Podgorica oko jedan sat vožnje. Od dana otvaranja auto-puta bilo je očekivano da će doći do povećanja broja turista, prije svega izletnika oz Podgorice i primorskih gradova koji sa otvaranjem i obilaskom auto-puta odlučili da posjete Kolašin. U pitanju su većinom jednodnevni izleti, ali su pozitivne reakcije svih turističkih radnika na teritoriji opštine”, kaže za “Vijesti” direktor TO Aleksandar Vlahović.

On podsjeća da su najveći broj noćenja u dosadašnjem dijelu ljetnje turističke sezone ostvarili gosti iz Crne Gore-individualni gosti i sportske ekipe. Značajna je, kaže i posjeta turista iz Izraela, Belgije, Francuske…

Prije 10 dana iz TO su saopštili da je popunjenost smještajnih kapaciteta u Kolašinu oko 80 odsto. Iako iz te organizacije nijesu kazali da li se taj podatak mijenjao nakon otvaranja dionice auto-puta, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, stanje je i sada približno isto.

Vlahović, međutim kaže da se, sudeći prema najavama u narednom periodu očekuje dobra popunjenost smještajnih kapaciteta. On računa i da će se brojne aktivnosti TO tokom predsezone isplatiti.

”U periodu predsezone fokus je bio na promotivnim aktivnostima, ugostili smo brojne studijske grupe novinara, influensera, učestvovali na sajmovima turizma. Ovog ljeta u saradnji sa Centrom za kulturu i Opštinom Kolašin, a uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma pripremili smo zanimljiv program pod nazivom “Ljeto u Kolašinu”, koji obuhvata muzičke koncerte, zabavni program i program za djecu, pozorišne predstave, slikarske izložbe, promocije knjiga, nastupa KUD-a, sportske događaje, manifestacije koje promovišu tradicionalnu gastronomsku ponudu. Sve to će imati pozitivne efekte na ovu ljetnju sezonu”, kaže Vlahović.

Računa da će na rezultat sezone imati uticaja i tradiocionalne manifestacije poput festivala teatra Korifej, Bjelasica ultra trail maratona i Sinjavinskog biciklističkog maratona.

Bonus video: