Auto-putem mogu drva i sijeno, ako su svezani

Od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, kako su naveli iz Monteputa, uočene su brojna nepoštovanja saobraćajnih propisa

25886 pregleda 17 komentar(a)
Policija zaustavila kamion sa cjepanicama na auto-putu, Foto: Čitalac Vijesti
Policija zaustavila kamion sa cjepanicama na auto-putu, Foto: Čitalac Vijesti

Vozila koja prevoze sijeno, drva i druge terete mogu se kretati auto-putem ako se poštuju mjere iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja, odnosno teret mora biti propisno svezan ili prekriven kako ne bi padao sa vozila i ugrožavao druge učesnike, saopšteno je “Vijestima” iz Monteputa, državnog preduzeća koje gazduje prvom dionicom auto-puta u Crnoj Gori od Podgorice do Mateševa koja je otvorena za saobraćaj od 14. jula.

Čitalac je “Vijestima” poslao fotografiju na kojoj se vidi kamion natovaren cjepanicama drva na auto-putu u blizini odmorišta Pelev Brijeg, kojeg je zaustavila i kontrolisala saobraćajna policija. Zbog toga su “Vijesti” poslale pitanja Monteputu, da li je vožnja autoputem dozvoljena za vozila koja prevoze drva, sijeno i druge terete i pod kojim uslovima.

”Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u članu 111 propisuje pravila za prevoz tereta na vozilu i u tom smislu imperativno nalaže pravnom licu, preduzetniku, odnosno fizičkom licu koje vrši prevoz da teret mora biti smješten i obezbijeđen tako da prilikom vožnje ostaje u položaju postavljenom prilikom utovara, na način da ne: ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju i ne nanosi štetu putu i objektima na putu, ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom, kao i da ne utiče na funkcionisanje i korišćenje sklopova i djelova vozila, ne umanjuje preglednost vozaču, ne pada i ne rasipa se sa vozila po putu, odnosno ne vuče se po putu, ne zaklanja svjetla, registarske tablice i druge propisane oznake na vozilu, kao i da ne zagađuje životnu sredinu”, navedeno je u odgovoru izvršnog direktora Monteputa Milana Ljiljanića.

Kako je pojašnjeno, teret u rasutom stanju, kao što su cjepanice ili sijeno, osim na priključnom vozilu za traktor, mora da bude prekriven kako se ne bi rasipao.

”Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice, koji vrše prevoz tereta, dužni su da prilikom utovara i prevoza tereta poštuju pravila iz stava 1, 2 i 3 člana 111 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. U slučaju nepoštovanja prethodno navedenih pravila Zakon u članu 316 propisuje novčane kazne od 1.000 do 2.000 eura”, naveli su iz Monteputa.

Ovaj član definiše da se u saobraćaju na putu vozilo ne smije opteretiti preko nosivosti upisane u saobraćajnu dozvolu, odnosno preko najvećeg osovinskog opterećenja pojedinih osovina određenih od proizvođača vozila, ne smije opteretiti preko osovinskog opterećenja propisanog tehničkim normativima za vozila ili najveće dozvoljene ukupne mase ili preko mogućnosti koje dozvoljavaju osobine puta utvrđene saobraćajnim znakom.

Na pitanje šta su preventivne mjere u slučaju da dođe do ispadanja drva ili sijena zbog čega bi mogla biti ugrožena bezbjednost vozača, iz Monteputa navode da postoji jasna zakonska procedura.

”Vozila koja prevoze teret obavezno se kreću krajnjom desnom trakom i u slučaju ispadanja terete, pri čemu bi svakako moglo doći do ugrožavanja bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, obaveza je prijave nezgode, obezbjeđenje lica mjesta i organizacija ukljanjanja vozila i tereta sa auto-puta u što kraćem roku”, saopštili su iz Monteputa.

Od otvaranja brojna nepoštovanja saobraćajnih propisa

Od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, kako su naveli iz Monteputa, uočene su brojna nepoštovanja saobraćajnih propisa.

”Najveći broj se odnosi na brzu vožnju, znatno veću od propisanog ograničenja od 100 kilometara na čas, zaustavljanje u tunelima, na mjestima gdje je zaustavljanje zabranjeno, vožnja suprotnom trakom. Do sada je podnesena jedna prekršajna prijava zbog brze vožnje, dok se radi na iniciranju postupka zbog vožnje suprotnim smjerom pred nadležnim organom”, naveli su iz Monteputa.

Bonus video: