Važne nabavke KCCG dovedene u pitanje: Nema garancija, tenderi padaju

Država u tenderskim uslovima nije dala garancije, već je dobavljače uputila da obezbijede kreditne ili lizing aranžmane
300 pregleda 5 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2017. 20:04h

Najvažnije ovogodišnje nabavke Kliničkog centra Crne Gore i crnogorskog zdravstva, procijenjene vrijednosti od 11,8 miliona eura, dovedene su u pitanje jer država u tenderskim uslovima nije dala garancije već je dobavljače uputila da obezbijede kreditne ili lizing aranžmane na pet godina, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Posljedica skupih tenderskih uslova za ove kapitalne nabavke u zdravstvu već je došla do izražaja nakon otvaranja ponuda na dva tendera KC-a prethodnih 15-ak dana.

Procijenjena vrijednost nabavke nove angiosale za potrebe hirurških intervencija za kardiovaskularne bolesti u Podgorici, na primjer, prvobitno je bila procijenjena na 595 hiljada eura sa PDV-om. Otvorene su dvije ponude 20. septembra - američkog Dženeral elektrika vrijedna 1.048.000 eura sa PDV-om, koju je zastupala domaća kompanija Urion, kao i Simensa vrijedna 1.027.981 euro sa PDV-om koju je zastupao Glosarij.

Obje ponude renomiranih svjetskih proizvođača su proglašene neispravnim, zbog njihove visine, a postupak obustavljen.

Slično se desilo i sa nabavkom monitoring transportnog respiratora i ultrazvuka za srce za KC, čija je procijenjena vrijednost nabavke za tri partije sa PDV-om iznosila 235 hiljada eura.

Zbog neuobičajenih uslova nadmetanja, samo za jednu partiju procijenjene vrijednosti 135.000 eura sa PDV-om konkurentniju ponudu je poslala kineska firma Mindray (128.884 eura), ali je i ona odbijena zbog nezadovoljavajućih tehničkih karakteristika.

U spoljnotrgovinskom poslovanju državne grancije za ovakve kapitalne investicije se podrazumijevaju.

Na tenderima KC-a projektovana cijena opreme zadržana je kao da se radi o kupovini sa rokom plaćanja od 60 ili 90 dana, ali je neko u Ministarstvu finansija zaboravio i na cijenu kapitala na period do pet godina, koja nije mala, pogotovo imajući u vidu rizik ovog dijela svijeta u kojem bankarske kamate nijesu male.

„Uslove za nabavku opreme nije određivao Klinički centar i zbog toga nijesmo kompetentni da dajemo odgovore“, saopštili su iz KC-a na pitanja zašto Vlada nije dala garancije za realizaciju nabavki Kliničkog centra i da li je kreditiranje dobavljača pravi put za ulaganje u crnogorsko zdravstvo ili će Klinički centar moguće od Vlade tražiti neki jednostavniji način za realizaciju ovih projekata.

Finansijske uslove na ovim tenderima postavilo je Ministarstvo finansija kojim rukovodi ministar Darko Radunović.

„Sredstva za nabavku medicinske opreme definisana su Zakonom o budžetu za 2017. Predviđena je nabavka jednog aceleratora i druge medicinske opreme, u vrijednosti od 11,8 miliona eura i to kroz kreditni ili lizing aranžman od najmanje pet godina“, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Dodaju da se u vezi sa pojedinačnim tenderima potrebno obratiti Ministarstvu zdravlja i zdravstvenim ustanovama koje su zadužene za njih.

Vlada je budžetom za ovu godinu, kako su objasnili iz Ministarstva zdravlja, opredijelila 11.799.804 eura za nabavku opreme, od čega je 7.387.726 eura ili 62,6 odsto procijenjena vrijednost opreme za potrebe KC. Preostali iznos je za opremu za domove zdravlja, opšte i specijalne bolnice, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za transfuziju krvi i Institut za javno zdravlje.

Nije bilo veće nabavke u zdravstvu prethodnih deset godina

Na pitanje zašto Vlada nije dala garancije za nabavke KC-a i da li je kreditiranje dobavljača pravi put za ulaganje u zdravstvo, iz Ministarstva zdravlja kojm rukovodi ministar Kenan Hrapović su odgovorili da je „jedna od prioritetnih aktivnosti nabavka savremene medicinske opreme koja nedostaje zdravstvenim ustanovama“.

„Budući da u proteklih deset godina nije bilo veće nabavke kapitalne medicinske opreme, potrebe cjelokupnog zdravstvenog sistema u ovom dijelu su velike. S tim u vezi, nastojali smo da ulaganje u jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema bude zastupljeno u svim javnim zdravstvenim ustanovama“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju da nakon dogovora sa Ministarstvom finansija u dijelu koji se odnosi na finansiranje pomenute nabavke, uslove i način plaćanja, Ministarstvo zdravlja je zvanično obavijestilo sve javne zdravstvene ustanove o sadržaju bilansa potreba za medicinskom opremom da u skladu sa procijenjenim vrijednostima izmijene plan javnih nabavki i počnu proceduru javne nabavke. DRI je nedavno utvrdio da planiranje javnih nabavki u zdravstvenom sistemu nije dovoljno uspješno, a nedostatak strategije i neadekvatno operativno planiranje otežavaju nabavku medicinske opreme u skladu sa potrebama.

Bonus video: