Atlas banka: Ispunili smo veći dio propisanog

Pokazatelj adekvatnosti kapitala poboljšan nakon što je banka krajem jula dokapitalizovana sa pet miliona eura
149 pregleda 0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.10.2017. 19:56h

Najveći dio aktivnosti koje je propisala Centralna banka (CBCG) Atlas banka je već ispunila i nastaviće sa jačanjem poslovnih pokazatelja i u narednom periodu, saopštili su iz Atlas banke.

“Ovdje se prije svega misli na dalje jačanje adekvatnog kapitala, unapređenje kvaliteta plasmana, nastavak aktivnosti u vezi sa poboljšanjem naplate potraživanja i jačanjem tržišne pozicije banke. Shodno tome, banka konstantno teži punoj usklađenosti sa propisima koji regulišu bankarsko poslovanje, pri čemu se može konstatovati da je nivo postignute usklađenosti poslovanja već sada na prilično zadovoljavajućem nivou”, kazali su za “Vijesti” iz PR službe banke u vlasništvu biznismena Duška Kneževića.

Smatraju da se termin mjere nadzora često ne koristi na adekvatan način kada je u pitanju bankarsko poslovanje. U pitanju su, kako objašnjavaju, dva termina, gdje mjere označavaju propisani set aktivnosti koje neka banka mora da ispuni radi usklađivanja svog poslovanja sa propisima, dok je nadzor redovna i svakodnevna aktivnost koju svaki regulator obavlja nad poslovnim bankama koje posluju na određenom tržištu.

“Dakle, nadzor je aktivnost koja se obavlja neprekidno, dok kontrola predstavlja povremenu i periodičnu aktivnost regulatora, koja se obavlja na terenu, neposrednim uvidom u poslovnu dokumentaciju banke od strane supervizora”, naveli su iz Atlas banke.

Dodaju da je Atlas banka u prethodnom periodu bila predmet kontrola regulatora, što je u banci prepoznato kao oblik veoma korisne saradnje.

Navode da je za pojedine parametre već postignut značajan napredak tokom ove godine, a koji su zahtijevali određena poboljšanja u cilju dostizanja njihovog adekvatnog nivoa.

“Tu se prije svega misli na pokazatelj adekvatnosti kapitala, koji je poboljšan usljed izvršene dokapitalizacije banke od pet miliona eura krajem jula ove godine, kao i na pokazatelj kvaliteta kreditnog portfolija, koji je takođe u značajnoj mjeri poboljšan naplatom, tako i sticanjem veoma atraktivnih i utrživih nepokretnosti, tokom ove i prethodne godine”, rekli su iz banke.

Bonus video: