Damjanović upoznao misiju MMF-a sa stanjem u javnim finansijama

Kako je naveo ministar finansija, generalno opredjeljenje Ministarstva finansija je da se za neophodnu podršku obraća kredibilnim, javnim finansijskim institucijama, koje sa druge strane mogu računati na predvidivost, transparentnost i stabilnost u postupanju ove institucije

4176 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, informisao je predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o objektivnom stanju javnih finansija, kao i planovima Ministarstva i Vlade za stabilnost i održivost.

Iz Ministarstva je saopšteno da je razgovarano i o potencijalnim mogućnostima koje stoje na raspolaganju državi kao članici MMF-a.

"Bilo mi je zadovoljstvo da ugostim naše pouzdane partnere. Otvoreno smo razgovarali o stanju u javnim finansijama, mjerama koje se sprovode i koje su planirane, kao i o svim izazovima, naročito onima koje diktira kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Sagledali smo sve mogućnosti koje pruža saradnja sa partnerom poput MMF-a”, kazao je Damjanović.

Kako je naveo, generalno opredjeljenje Ministarstva finansija je da se za neophodnu podršku obraća kredibilnim, javnim finansijskim institucijama, koje sa druge strane mogu računati na predvidivost, transparentnost i stabilnost u postupanju ove institucije.

Tim MMF-a, predvođen šefom misije za Crnu Goru, Srikantom Seshadriem, završio je višednevnu posjetu Crnoj Gori sastancima sa Damjanovićem i guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem i saradnicima.

Završnom sastanku je prethodilo više radnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva i CBCG.

“U fokusu sastanaka sa Ministarstvom bila je aktuelna makroekonomska situacija, zatim aktivnosti preduzete u cilju suočavanja sa globalnim ekonomskim izazovima, efekti nove poreske politike na stanje javnih finansija i na crnogorsku ekonomiju, kao i situacija u finansijskom sektoru i fiskalni izgledi”, dodaje se u saopštenju.

Damjanović je naglasio da je primarni cilj Ministastva bolji životni standard građana, uz jačanje fiskalne stabilnosti i podsticanje ekonomskog rasta.

Bonus video: