Prilika za razmjenu iskustava revizorskih institucija

Delegacija Vrhovne revizorske institucije Češke boravila je u posjeti Crnoj Gori u okviru bilateralne saradnje sa crnogorskom Državnom revizorskom institucijom (DRI)

1176 pregleda 0 komentar(a)
Foto: dri.co.me
Foto: dri.co.me

Vrhovne revizorske institucije Crne Gore i Češke mogu razmijeniti iskustva i otvoriti nove mogućnosti za razvoj bilateralne saradnje kroz podršku međunarodnih i organizacija Evropske unije (EU).

Delegacija Vrhovne revizorske institucije Češke boravila je u posjeti Crnoj Gori u okviru bilateralne saradnje sa crnogorskom Državnom revizorskom institucijom (DRI).

Češku delegaciju predvođenu predsjednikom Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI), Milosavom Kalom, primio je predsjednik Senata DRI Milan Dabović sa senatorima i saradnicima.

"Tokom radne posjete, predsjednici revizorskih institucija izrazili su zadovoljstvo povodom izuzetne bilateralne saradnje između Crne Gore i Češke, kojoj poseban značaj daju prijateljski odnosi dvije vrhovne revizorske institucije", navodi se u saopštenju DRI.

Dabović je podsjetio na brojne zajedničke aktivnosti realizovane u saradnji sa EUROSAI, te aktivnom učešće Crne Gore u različitim radnim grupama, u cilju upoznavanja sa najboljim praksama zemalja članica EU.

"Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU i članica u Mreži vrhovnih revizorskih institucija zemalja kandidata, na polju je ispunjavanja završnih mjerila iz pregovaračkog poglavlja 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu. Uvjeren sam da ćemo iskoristiti dugogodišnje iskusto kolega iz Vrhovne revizorske institucije Češke i da će se otvoriti nove mogućnosti za razvoj naše bilateralne saradnje kroz podršku međunarodnih i EU organizacija”, kazao je Dabović.

foto: dri.co.me

Kala je izrazio posebno zadovoljstvo povodom posjete i sastanka sa crnogorskim kolegom, ističući važnost doprinosa Crne Gore u predsjedništvu revizorskih institucija i posvećenost ciljevima za koje se dvije države zajednički zalažu.

“Češka pruža potpunu podršku naporima Crne Gore u pristupanju EU i nastaviće da bude saveznik u ispunjavanju svih aktivnosti potrebnih za pristupanje evropskoj zajednici“, kazao je Kala.

Delegaciju Češke pozdravio je i zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Petar Ivanović.

On je istakao da samo razmjenom znanja, ispunjavanjem standarda i međusobnim povjerenjem, možemo prevazići prepreke i biti ravnopravne članice u EU.

“Zajedno činimo sve što možemo da održimo interpersonalno i institucionalno povjerenje, jer samo na taj način možemo jačati saradnju i napredovati“, zaključio je Ivanović.

Bonus video: