Minimalne penzije povećavaju u septembru i u januaru, da bi iznosile 270 eura

Ni predlagač, SD, ni Ministarstvo finansija danas nisu saopštili koliko bi to koštalo budžet, dok je nezvanična računica da bi to iznosilo milion i po do dva miliona eura

62062 pregleda 95 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Skupština je počela raspravu o predlogu povećanja minimalnih penzija za dodatnih 23 odsto od 1. septembra, što je predložio klub poslanika Socijaldemokrata Crne Goire (SD), dok će navjerovatnije danas biti dogovoren kompromis kako bi se ovo povećanje sprovelo iz dva puta u septembru ove i januaru naredne godine. Nakon ta dva povećanja granica minimalne penzije bi iznosila 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 270 eura.

To bi uticalo na rast primanja za oko 40 hiljada penzionera. Ni predlagač ni Ministarstvo finansija danas nisu saopštili koliko bi to koštalo budžet, dok je nezvanična računica da bi to iznosilo milion i po do dva miliona eura.

Skupština je krajem prošle godine, na predlog Demokrata, usvojila izmjenu zakona kojim se minimalne penzije, koje su tada iznosile 147 eura, od 1. septembra povećavaju za 36 odsto, ali retroaktivno od 1. januara. U maju su sve pa i minimalne penzije povećane za 8,15 odsto, a u septembru je novo redovno usklađivanje. Ukoliko se isvoji i ovo treće povećanje penzija, granica minimalne penzije bi za godinu bila povećana sa 147 na oko 270 eura.

U ime predlagača poslanik SD-a Boris Mugoša naveo je da je povećanje minimalnih penzija nužno jer je zbog galopirajuće inflacije minimalna potrošačka korpa povećana za 90 eura.

On je naveo da je ranije minimalna penzija bila na nivou 55 do 60 odsto minimalne zarade, a da je sada na nivou od 35 odsto minimalne zarade nakon njenog povećanja na 450 eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je saglasan sa dodatnim povećanjem minimalne penzije, ali je zamolio poslanike za kompromis da se to uradi iz dva koraka od septembra ove i od januara naredne godine, zbog loše situacije javnih finansija.

Poslanik SD Damir Šehović kazao je da je njima prihvatljivo da se minimalne penzije vanredno povećaju od septembra za jedan dio, a od januara za drugi ali da ona na početku naredne godine iznosi 60 osto minimalne zarade odnosno 270 eura.

Sa potrebom povećanja minimalne penzije iz dva puta u septembru i početkom naredne godine na ukupno 60 odsto minimalne plate, saglasili su se i predstavnici ostalih poslaničkih klubova.

Bonus video: