Suša će koštati EPCG preko 100 miliona eura

Državna energetska kompanije trenutno uvozi nedostajuće količine po cijenama od oko 34 centa po kilovatu, dok ih građanima prodaje po četiri centa

27596 pregleda 54 komentar(a)
Kompanija sada trpi velike gubitke: EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Kompanija sada trpi velike gubitke: EPCG, Foto: Svetlana Mandić

Zbog suše i slabe proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, Elektroprivreda će u trećem kvartalu (jul, avgust i septembar) ukupno morati da uveze 294 gigavatsata (GWh) električne energije, što će po sadašnjim cijenama na berzama koštati 100 miliona eura, saopšteno je iz Elektroprivrede “Vijestima”.

To znači da EPCG sada nedostajuće kilovatsate električne energije kupuje po cijeni od oko 34 centa, dok ih građanima prodaje za po oko četiri centa, čime trenutno pravi velike gubitke jer struju kupuje po 8,5 puta većoj cijeni nego što je prodaje potrošačima. Crna Gora je jedna od rijetkih država u kojoj ove godine nije bilo povećanja cijena električne energije.

Sa naknadama koje dobijaju druge energetske kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator tržišta, regulatorna agencija, troška za podršku obnovljivim izvorima... ukupna cijena kilovatsata sa porezom iznosi oko 10 centi. Nove cijene električne energije za narednu godinu Regulatorna agencije treba da odredi do kraja ove godine.

Nada u jesenje kiše

EPCG se nada jesenjim kišama nakon kojih više neće biti potrebe za uvozom električne energije, već će je imati za izvoz čime će nadoknaditi gubitke iz ova tri ljetnja mjeseca. Kompanija je početkom godine imala značajne viškove električne energije za izvoz, ali je kasnije u aprilu i maju zbog redovnog remonta Termoelektrane morala da uvozi velike količine.

”Za prvih pola godine EPCG je izvezla 719 GWh električne energije u vrijednosti od 132,5 miliona eura. Istovremeno uvezli smo 664 GWh vrijedna 107,1 milion eura. Podsjećanja radi, uvoz znatnih količina energije nastavljen je i tokom trećeg kvartala. Procjenjujemo da će nam za potrebe pokrivanja crnogorskog konzuma u tom periodu biti potreban dodatni uvoz od 294 GWh električne energije, što će nas, posmatrajući trenutne cijene, koštati oko 100 miliona eura. Ponavljamo da stabilizaciju situacije očekujemo s pojavom prvih kiša u oktobru, ali rano je za prognoze, vidjećemo kako će sve to izgledati”, naveli su iz EPCG.

EPCG je prije pet dana uputila apel građanima da racionalno troše struju da ne bi bilo restrikcija, ali zasada ne planiraju pokretanje kampanje u cilju racionalizacije, jer, kako kažu očekuju da će građani razumjeti situaciju i dobrovoljno smanjiti potrošnju.

Očekuju da građani razumiju krizu

”Zasada ne razmišljamo o pokretanju velike kampanje u cilju racionalizacije potrošnje električne energije, jer smatramo da građani, u velikoj mjeri, razumiju situaciju u kojoj se, ne svojom krivicom, našao crnogorski energetski sektor. Svjedoci smo činjenice da je suša znatno smanjila učinak naših hidroenergetskih objekata, da je poremećaj na tržištu energenata, u prvom redu gasa, zbog poznatih okolnosti, uticao na sve veću potrebu za električnom energijom, koje je sve manje i čije cijene dramatično rastu i višestruko prevazilaze cijenu po kojoj EPCG isporučuje električnu energiju kupcima u Crnoj Gori. Dakle, puno je razloga za zabrinutost i oprez prilikom korišćenja električne energije i samo zbog toga smo se i opredijelili da građanima uputimo upozorenje u vezi sa trenutnom situacijom u uvjerenju da će tu našu poruku shvatiti kao dobronamjernu i blagovremenu. Uvođenje restrikcija u potrošnju zasada nije opcija”, naveli su iz EPCG.

Hidroenergetski sistem “Perućica”, kako su naveli iz kompanije, trenutno je na nivou od 52 GWh, što je 44 odsto planiranih količina, dok je pivska akumulacija, trenutno, dovoljna za proizvodnju 155 GWh električne energije ili 66 odsto planiranih količina za ovaj period godine.

”Iz sopstvenih izvora uspijevamo da pokrijemo najveći dio potreba potrošnje u našoj zemlji, dok manji, nedostajući dio potrebnih količina obezbjeđujemo iz uvoza po ugovorima koje smo, pažljivo procjenjujući tržišna kretanja, ali i manjkove električne energije zbog povećane potrošnje u ovom periodu, na vrijeme potpisali u namjeri da obezbijedimo nedostajuće količine ovog energenta u trećem kvartalu ili do popravljana hidrološke situacije, što očekujemo tokom posljednjeg tromjesečja ove godine”, saopštili su iz EPCG.

Ako se nastavi gasna kriza u Evropi, cijene idu u nebo, moguć i deficit

Iz EPCG su prije pet dana u upozorenju o potrebi smanjenja potrošnje električne energije naveli i da postoji ozbiljan rizik da se, i pored dovoljno novca za uvoz, potrebne količine energije neće moći nabaviti na tržištu. Na pitanje “Vijesti”, dodatno su pojasnili razloge za ovaj rizik.

”Činjenica je da su cijene električne energije na istorijskim maksimumima, a svi su izgledi da se situacija neće smiriti do daljeg. Primjera radi, cijene za četvrti kvartal ove i prvi kvartal naredne godine u Francuskoj, koja u najvećoj mjeri zavisi od gasa, premašuju 900 €/MWh za band energiju, dok su cijene za pik profil preko 1700 €/MWh. Kao što znamo, proizvodnja električne energije u evropskim zemljama u velikoj mjeri je oslonjena na gasne elektrane, a kako je upitna isporuka gasa u periodu pred nama, lako je zaključiti da će potražnja biti puno veća od ponude, što bi za posljedicu imalo i dalji rast cijena i, moguće, deficit energije, koja se u tom slučaju, i pored dovoljno novca, ne bi mogla nabaviti”, pojasnili su iz EPCG.

Bonus video: