Završen sastanak sa radnicima Željezare: "Dobili smo uvjerenja da će do srijede biti isplaćen novac turskom investitoru"

O prestanku štrajka, kako je kazao, će razgovarati sa kolegama kada se vrati u Nikšić

56860 pregleda 56 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Telegram Dritan Abazović
Sa sastanka, Foto: Telegram Dritan Abazović
Ažurirano: 30.07.2022. 14:20h

Sastanak koji je počeo u podne i kojem su prisustvovali pet radnika Željezare, potencijalni investitor Miodrag Daka Davidović, premijer Dritan Abazović i ministri finansija i ekonomskog razvoja i turizma Aleksandar Damjanović i Goran Đurović završen je u zgradi Vlade.

Predstavnik radnika Ivan Vujović je kazao da su dobili uvjerenja da će do srijede biti isplaćen novac turskom investitoru, te da se nadaju da će se vratiti u proizvodne pogone.

O prestanku štrajka, kako je kazao, će razgovarati sa kolegama kada se vrati u Nikšić.

Abazović je rekao da navijaju da se proizvodnja vrati i da se okrenu pozitivni ekonomski trendovi u Crnoj Gori.

"Ponovili smo i uspjeli da objasnimo da će gospodin Davidović u toku sedmice pred nama pokušati da izvrši obaveze prema turskoj firmi i otvori prozor za preuzimanje kompanije. Država posreduje sa dobrom namjerom iz razloga jer je Željezara od izuzetnog značaja, kao i njeni radnici. Navijamo da se investitori koji rade na dobar način pomognu. Biće potrebno vremena, par administrativnih peripetija. Činimo sve što možemo u dinamici koja je brza, iako percepcija radnika nekad nije takva. Ali idemo ka rješenju", istakao je Abazović.

Kazao je i da želi da se što prije vrati proizvodnja u Željezaru kako bi ona doprinosila razvoju i Nikšića i Crne Gore.

Predstavnici radnika Željezare su uoči sastanka poručili da očekuju pozitivan ishod razgovora sa predstavnicima Vlade i potencijalnim investitorom Miodragom Dakom Davidovićem.

"Nadamo se da ćemo od ponedjeljka, utorka, da pričamo o tome da ulazi novi vlasnik u Željezaru, ko god to bio i da siđemo sa krova i vratimo u proizvodni pogon", rekao je uoči sastanka Vujović.

Poručio je da sigurno neće sići sa krova fabrike dok ne dobiju pisane garancije.

"Više ne želimo da slušamo obećanja koja su dovela do toga da se popnemo na krov upravne zgrade. Više to nećemo trpjeti", rekao je Vujović.

On je u ime radnika zahvalio Abazoviću što je kasno sinoć došao u Nikšić.

"Moram naglasiti da je velika stvar kada je došao u jedan sat poslije ponoći, to vjerovatno niko ne bi utradio, i mi smo zahvalni, ali dobili smo garancije da ćemo riješiti ovu situaciju i u to smo uvjereni".

Poručio je da ukoliko se ne ispoštuju zahtjevi nastavljamo protest na krovu zgrade i istakao "da to nije jedini način naše radikalizacije".

"Ali iskreno se nadam da do toga neće doći", rekao je Vujović.

Radnici nikšićke Željezare koji skoro dva mjeseca prorestuju u krugu fabrike, popeli su se na krov i prijetili da će skočiti jer se njihova situacija ne rješava.

Bonus video: