DRI izrazila pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju Ustavnog suda

"Revizijom pravilnosti poslovanja Ustavnog suda utvrđene su neusklađenosti poslovanja istog u odnosu na kriterijume revizije koje su materijalno značajne, ali ne i prožimajuće"

9128 pregleda 1 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković

Državna revizorska institucija (DRI) izrazila je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Ustavnog suda za 2021.godinu.

U saopštenju DRI se navodi da su nadležni Kolegijum činili senator Nikola N. Kovačević - rukovodilac Kolegijuma i predsjednik Senata Milan Dabović - član Kolegijuma.

"Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Ustavnog suda za 2021. godinu, u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja. S tim u vezi, izraženo je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Ustavnog suda sa skretanjem pažnje da subjekt revizije budžetska sredstva u potpunosti koristi po dinamici, u granicama i za namjene shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i da plaćanje izdataka vrši sa odgovarajućih pozicija shodno važećem Pravilniku", piše u saopštenju.

DRI
foto: DRI

Kako dodaju "revizijom pravilnosti poslovanja Ustavnog suda utvrđene su neusklađenosti poslovanja istog u odnosu na kriterijume revizije koje su materijalno značajne, ali ne i prožimajuće".

"Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Ustavnog suda sa: Zakonom o Ustavnom sudu, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Uputstvom o radu Državnog trezora, Odlukom Vlade o varijabilnom dijelu zarade i Odlukom o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru", kažu iz DRI.

Konačni izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Ustavnog suda za 2021. godinu, kako kažu iz DRI, namijenjen je rukovodstvu subjekta revizije, Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i zainteresovanoj javnosti".

"Subjekt revizije je dužan da u roku od 45 (četrdeset pet) dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostavi Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: