Zabranjuju eksploataciju šljunka u čitavoj Crnoj Gori

"U Crnoj Gori niko nema dozvole za eksploataciju, ogromna i nepovratna šteta je napravljena. Poseban problem je napravljen u donjem toku rijeke Morače, gdje je došlo u pitanje izvorište Bolje sestre, gdje se smanjuje izdašnost tog izvora", rekao je Joković

24064 pregleda 39 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vlade je usvojila Informacija o nelegalnoj eksploataciji riječnih nanosa (šljunka i pijeska) iz svih vodotoka.

Time će se, kako je kazao ministar poljopriverede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, zabraniti eksploatacija pijeska iz svih vodotoka u Crnoj Gori.

On je naglasio da se do sada vršila bespravna eksploatacija pijeska iz vodotaka u čitavoj Crnoj Gori, posebno kada su u pitanju rijeke Morača, Tara, Lim i Grnčar.

"U Crnoj Gori niko nema dozvole za eksploataciju, ogromna i nepovratna šteta je napravljena. Poseban problem je napravljen u donjem toku rijeke Morače, gdje je došlo u pitanje izvorište Bolje sestre, gdje se smanjuje izdašnost tog izvora. Razmatrali smo da se uključe svi državni organi, makar da se to čitavo to područje zagradi, da se posebne inspekcijske službe upute tamo i danju i noću da to kontrolišu, jer ako tako nastavimo trajno i bespovratno ćemo uništiti ono što smo naslijedili... Neke kompanije svima poznate vrše eksploataciju, čak i neke imaju ugovor a imaju dug prema državi 1,2 miliona eura prema državi", rekao je Joković.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je ovaj problem bio rak rana crnogorskog sistem.

Povezani članci

06. Jul 2022.

Samo tužiteljka ne vidi krađu države

Bonus video: