Damjanović: Skupština državi oduzela 50 miliona usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave

"Planirani su prihodi koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova, a neizmirivanjem obaveza stvarana je lažna slika... To što je neko saopštio da će biti nešto stopirano ispostavilo se kao notorna laž. Što god nam je ostavljeno u nasljeđe mi ćemo to da završimo"

55178 pregleda 47 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade da je zbog neodgovornog ponašanje prethodne administracije, novoj ostavljena dubioza od 170 miliona eura.

"Planirani su prihodi koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova, a neizmirivanjem obaveza stvarana je lažna slika o stanju finansija... To što je neko saopštio da će biti nešto stopirano ispostavilo se kao notorna laž. Što god nam je ostavljeno u nasljeđe mi ćemo to da završimo", poručio je Damjanović.

Dodao je da Fondu zdravstva nedostaje 65 miliona eura, Fondu PIO 25 miliona.

Minsitar je kazao da je smanjivanjem akciza na gorivo država izgubila više od 10 miliona eura, ali da na to gledaju kao ustupak prema građanima i privredi, a ne kao na gubitak.

Damjanović je dodao da je smanjivanjem PDV na osnovne životne namirnice država izgibila preko pet miliona eura, što takođe gledaju kao na ustupak prema građanima.

Istakao je kao uspjeh zaplijenu cigarate iz slobodne zone Luke Bar.

"Pripremili smo predlog zakona sa postupanjem oduzetih cigareta. Taj zakon još nije utvrđen ali je napravljena informacija, čeka se komunikacija sa našim međunarodnim partnerima kako mi ne bi pogriješili u postupku sa tim cigaretama. Da li ćemo imati prostora da prihodujemo između 15 i 20 miliona eura ili ćemo uništiti te cigarete razgovaraćemo sa međunarodnim partnerima", rekao je Damjanović.

Kazao je da je potez zaplijene cigareta tektonski poremećaj.

"Samo to da je urađeno pa da se kaže svaka čast. Milijarde eura, ne stotine miliona eura, su prihodovane kod povlašćenih pojedinaca bliskih švercerskim krimogenim strukturama bivše vlasti", rekao je Damjanović.

Damjanović je kazao da državu očekuje ne baš izvjesna jesen kada je u pitanje snabdijevanje energenata i hrane i njihovih cijena.

"Medijima je promakla informacija da je Skupština prije nekoliko dana usvojila izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Tim zakonon je od države oduzeto novih 50 miliona eura i ustupljeno lokalnim samoupravama. Podgorici samo 20 miliona eura i to je nešto što ćemo morati da nadomjestimo, nadam se iz domaćih resursa, suzbijanjem korupcije... ", rekao je Damjanović.

Kako je kazao, građani ne treba da se boje oko nestašice hrane jer to pitanje riješeno "sa prijateljima iz Srbije".

On je kazao i da je ta država istakla interesovanje za neke projekte, posebno u oblasti infrastrukture (druga dionica auto-puta, Luka Bar), a napomenuo je i da se posle 20 godina krenulo u rješavanje problema direktnog platnog prometa sa tom državom.

Govoreći koncesiji za Aerodrome kazao je da se to pitanje ne rješava tri godine, a da međunarodni partneri očekuju odluku Vlade.

Naveo i da ova Vlada radi transparetno, te da govori samo istinu.

"Nema laganja kao što je to bilo za vrijeme ranijih Vlada", saopštio je on.

Bonus video: