Bivši radnici Vektre Jakić odustali od blokade jer je policija preusmjerila saobraćaj

Najavili su da će narednu blokadu, planiranu za narednu sedmicu organizovati na ulazu ili izlazu u grad kako bi izbjegli mogućnost da se saobraćaj preusmjeri alternativnim putevima

32932 pregleda 25 komentar(a)
Najavili da će saobraćaj blokirati pet sati, Foto: Goran Malidžan
Najavili da će saobraćaj blokirati pet sati, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.08.2022. 13:17h

Saobraćaj na putu Pljevlja Đurđevića Tara normalizovan je iza 11 sati nakon što su bivši radnici Vektre Jakić prekinuli blokadu puta Pljevlja Đurđevića Tara, nedaleko na ulaz u kompaniju.

Iako su bili najavili petočasovnu blokadu puta, radnici su odlučili da je prekinu nakon nešto više od sat vremena jer je policija preusmjerila saobraćaj preko sela Kalušići, pa njihova blokada nije dala očekivani efekat..

Najavili su da će narednu blokadu, planiranu za narednu sedmicu organizovati na ulazu ili izlazu u grad kako bi izbjegli mogućnost da se saobraćaj preusmjeri alternativnim putevima.

Jedan od organizatora protesta Žarko Mazalic kazao je da su odlučili da blokiraju put nakon što vlasnik kompanije Dragan Brković nije održao obećanje vezano za dinamiku isplate zaostalih dugovanja.

Brković zaposlenima, kako tvrde, duguje između 18 i 30 zarada, zavisno kada su dobili otkaz u firmi u kojoj su radili. Proizvodnja u Vektri Jakić prekinuta je krajem 2018 godine i do danas u firmu nije uveden stečaj, iako firma duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja.

„Sa mnom je pregovarao i tražio je od mene da dođem u Podgoricu što sam ja odebio. Zatim nas je zamolio da odustanemo od blokade i da će im početi isplatu dugovanja od 1. septembra. Mi smo to bili prihvatili ali od toga nije bilo ništa. Potom je rekao da će doći u Pljevlja i održati sastanak sa 25 radnika koji protestujemo ali se poslije toga nije javljao. Juče sam imao poziv od njegovog predstavnika ovdje u Pljevljima koji mi je prenio da je Brković zamolio bivše radnike da odustanu od blokade da smirimo tenzije jer je on u pregovoru sa Vladom i da navodno treba ovdje da počne da radi“, rekao je Mazalica.

blokada puta radnici Vektre Jakić, Bivši radnici Vektra Jakić
foto: Goran Malidžan

Ponovio je da im „nije milo što ovo rade“ ali da su prisiljeni da na ovaj način traže svoja potraživanja.

„Niko nam se još iz Vlade nije obratio i za mene ova Vlada ne postoji. Mjesecima smo ovdje niko neće da nam se obrati. Ja molim Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića da nam se obrate i da počnu rješavati naše probleme.

Kazao je da su pozvali sve građane, predstavnike, političkih partija, sindikata i Nevladinih organizacija da im se pridruže ali da niko od njih nije došao na današnji protest.

„Niko se nije odazvao pozivu to je njihov problem. Od jedne političke partije sam dobio podršku ne znam šta je sa njima što ih nema a od drugih političkih partija niko mi se nije obraćao. Pozvali smo i NVO ali smo dobili odgovor da danas nisu u Pljevljima. Ja sad imam neku sumnju da li je Brković jači od države jer ga niko ne smije da spomene. Taj čovjek koliko je pronevjerio državu i koliko je dužan nama Pljevljacima. Opštini je dužan sedam miliona, šumarstvu devet i po miliona a duguje veliki novac i radnicima. On na nas gleda kao na građane drugog reda. Da li treba da se popnemo na neku zgradu kao radnici Željezare i da skačemo i da dolazi neko da nas spašava. Ovo neće biti zadnji protest i najavljujemo blokadu za početak naredne sedmice na Trlici ili kod Termoelektrane to ćemo naknadno odlučiti“, rekao je Mazalica.

Nešto kasnije su se pojavili predstavnici Demokrata koji su kazali da skupu prisustvuju kao građani a ne predstavnici te političke organizacije.

Ranko Terzić je rekao da ne može da vjeruje da ima onih koji misle da Brković nešto dobro može donijeti Pljevljima i državi.

„On je sve zatvorio gdje god su mu dali da upravlja. Ako ima tužilaštva treba da reaguje i da se ut vrdi kako Brković ranije isplaćivao plate ako mu je bio blokiran račun. Zna se kako su plate uplaćivane. Dođe kofer para i dođu ljudi iz Albanije i građa se prodaje kojim se to putevima radi ne znam ali znam da je to zabranjeno“, kazao je Terzić.

On je pozvao ostale bivše radnieke Vektre Jakić koji se ne pojavljuju na protestima da kažu zbog ega ne dolaze na njihova okupljanja iak i njima duguje ogroman novac.

blokada puta radnici Vektre Jakić, Bivši radnici Vektra Jakić
foto: Goran Malidžan

Zamjerio je prestavnicima sindikata u Pljevljima što ih ni jednom nisu došli na njihove proteste da im daju podršku.

„Mi se borimo za svoja prava i da se ova fabrika pnovo otvori. Nećemo stati sve dok neko ne reaguje i počne rješavati naše probleme“, rekao je Terzić.

Bivši radnik Mirko Jestrović kazao je da je sramota što građani Pljevalja nijemo posmatraju kako ova firma umire a političke partije se njih sjete samo pred izbore.

„Kada nam je teško nikoga nema da nam pomogne i da nas podrži. Kad dođu izbori svi žele naš glas a kad treba da nam pomognu nema ih. Upozoravamo Abazovića i Jokovića da rješavaju sva goruća pitanja i da nije dovoljno riješiti samo jedno. Ovaj problem naš ne može riješiti Dragan Brković ja o tom čovjeku više neću ni da pričam. Ne možete naći nikoga u Pljevljima koji će reći da Vektra Jakić pripada Draganu Brkoviću. Ta firma pripada onim ljudima čije slike i dan danas stoje na njihovim zidovima. I dan danas mođete fidjeti slike Petra Ivanovića, Aca Đukanovića i mnoge iz te vrhuške koja nas je ukopala. Ne može on da kaže da je ovo njegova firma a držati nečije druge slike na zidu. Ako je njegova neka stavi sliku sina a ne Petra Ivanovića. Ne može on nama više da priča da je Vektra Jakić njegova kad nije njegova. Mi treba sve manje da se bavimo Draganom Brkoviem jer to nije njegova firma, možda neki mali dio“, rekao je Jestrović.

On smatra da država treba pod hitno da procesuira Brkovića i da se jednom utvrdi da li je kriv ili nije za sve optužbe koje se iznose na njegov račun.

„Mi već dugo pozivamo i Abazovića i Jokovića ali oni nijemo posmatraju kao da mi ne živimo u Crnoj Gori. Neka dođu pred nas da pregovaramo o rješavanju naših problema“, rekao je Jestrović.

Nenad Tanović je u Jakiću radio 26 godina i da mu Brković nije uplatio doprinose za preko pet godina.

Otišao sam u penziju sa 45 godina radnog staža bez ovih pet godina što mi Brković nije uplatio. Primam minimalnu penziju od 164 eura jer je Brković nas osugiravao na minimalni iznos“, tvrdi Tanović.

Bonus video: