USS traži reviziju kompletnog Zakona o zaradama u javnom sektoru

Predloženim dopunama planira se samo nekoliko novih radnih mjesta u Specijalnom državnom tužilaštvu

8430 pregleda 1 komentar(a)
Izmjene i dopune zakona na dnevnom redu 16. avgusta: Skupština, Foto: BORIS PEJOVIC
Izmjene i dopune zakona na dnevnom redu 16. avgusta: Skupština, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupština će na vanrednoj sjednici zakazanoj za 16. avgust raspravljati o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim je, između ostalog, predviđena sistematizacija novog radnog mjesta - šef kabineta glavnog specijalnog tužioca (GST) i određivanje koeficijenta za zarade za nekoliko radnih mjesta.

Iz Unije slobodnih sindikata (USS) su se juče povodom najavljenih izmjena obratili premijeru Dritanu Abazoviću navodeći da je ovo još jedna u nizu ad hoc izmjena i dopuna ovog zakonskog rješenja, koja se dešava uprkos tome što postoji saglasnost socijalnih partnera o nužnosti revizije cjelokupnog zakonskog teksta.

Oni od Abazovića očekuju da preduzme mjere kako bi inicirao nastavak rada ranije formirane radne grupe koja bi se bavila sistemskim izmjenama zakona, kako bi se taj predlog našao u skupštinskoj proceduri najkasnije do kraja četvrtog kvartala ove godine godine.

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđeno je da se po ugledu na druge pravosudne institucije uvode pomenuta pozicija i smjesti u grupu poslova B sa koeficijentom 17,29. Uz to, predviđeno je da se uvode zvanja “sekretar suda” i “sekretar državnog tužilastva” u Grupu poslova C sa koeficijentom 10,81, umjesto 9,95 koliko su imali kroz Pravilnik o koeficijentima složenosti poslova za zaposlene u sudu i državnom tužilaštvu.

Predlagač izmjena i dopuna zakona je šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar.

U obrazloženju on je naveo da se razlozi za donošenje izmjena i dopuna odnose na potrebu jačanja kapaciteta stručne službe sudstva i državnog tužilaštva, što očekuju i iz Evropske komisije.

”U cilju efikasnijeg vršenja funkcije glavnom specijalnom tužiocu je potrebno obezbijediti adekvatne uslove bolje koordinacije i komunikacije kako sa pravosudnim institucijama, tako i sa drugim državnim organima kako bi se unaprijedio i rad Specijalnog državnog tužilaštva... Šef kabineta bi rukovodio radom Kabineta glavnog specijalnog tužioca i koordinisao poslovima koji se tiču ostvarivanja dužnosti glavnog specijainog tužioca, a naročito u dijelu organizovanja sastanaka u zemlji i inostranstvu, izvršavanja operativnih zaključaka i obavljanja drugih poslova po nalogu glavnog specijalnog tužioca”, navedeno je u obrazloženju.

Glavni specijalni tužilac je od 18. marta Vladimir Novović.

Vlada je na posljednjoj sjednici dala pozitivno mišljenje na ove izmjene. Prema analizi Ministarstva finansija fiskalni efekat predloženih mjera je na mjesečnom nivou 1.715 eura, odnosno 20.588 eura na godišnjem u bruto iznosu.

Predlog novog zakona je podržao 30. jula i skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Iz USS su u obraćanju, koji je potpisao generalni sekretar Srđa Keković, naveli da je ta sindikalna centrala godinama ukazivala na potrebu cjelovite revizije zakona, te da su tokom prošle godine inicirali formiranje radne grupe koja se bavi izmjenama.

”Početkom aprila 2022. godine formirana je mješovita radna grupa sa zadatkom da do kraja drugog kvartala ove godine sačini Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Nažalost, zbog ukupnih dešavanja na političkoj sceni, ova radna grupa je održala svega dva radna sastanka. Imajući u vidu da su USS i njeni granski sindikati koji zastupaju interese zaposlenih u javnom sektoru i 43. Vladi izrazili zabrinutost povodom prethodnih izmjena i dopuna ovog zakona koje su u potpunosti poremetile odnose, posebno zarada u javnom sektoru, to smo očekivali da će Vlada doprinijeti prevazilaženju problema i shvatiti značaj potrebe da se izmjenama ovog zakona pristupi sistemski i kroz socijalni dijalog, a ne kroz ad hoc rješenja”, naveli su iz USS.

Bonus video: