Abazović: EPCG ima zeleno svjetlo da počne razgovore o preuzimanju Željezare

"Mi bismo se radovali da država uvećava svoj kapital, a ne da ga samo umanjuje, kao dosad, raznim prodajama", kazao je premijer

40580 pregleda 84 komentar(a)
Sa sastanka u Vladi, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka u Vladi, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.08.2022. 10:22h

Premijer Dritan Abazović izjavio je, nakon današnjeg sastanka u Vladi, da Elektroprivreda Crne Gore ima zeleno svjetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom Tosjali o preuzimanju Željezare.

Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović sastali su se danas sa predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem i predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem.

"Vlada iskazuje posvećenost da se problem riješi na najbolji način i što se nas tiče, Elektroprivreda ima zeleno svjetlo da otpočne razgovore sa turskom kompanijom o preuzimanju Željezare. Iznijet je biznis plan koji je, po meni, realan i nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu", rekao je Abazović novinarima nakon sastanka.

Za državu je, kako je istakao, prioritet da zaštiti radnike Željezare i da je cilj naći održivo rješenje.

"Zajednički tražimo rješenje, vidim dobru volju kod EPCG i Opštine Nikšić da se pomogne i uradi ono što je važno. Radi se o vrijednoj imovini i kompaniji koja ima izuzetno dobru infrastrukturu vezano za, eventualno, pokretanje električne energije ubuduće, što bi bio neki možda i glavni poduhvat EPCG. Sve što generiše zaštitu postojećih radnika i možda nova radna mjesta je za državu apsolutno prihvatljivo", rekao je Abazović.

Pričalo se, dodaje, o modalitetima kako je to moguće izvesti.

"Ministar finansija i direktor borda imaju neke solucije, koje nisu nerealne, ali neka bude da i ovu varijantu i ovaj modalitet iscrpljujemo na najbolji način. EPCG od danas preuzima obavezu da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima turske kompanije vidi što bi bio modalitet, koja bi bila cijena i kako se to može sve što prije izvesti u praksi. Zašto je važno što prije - zato što znamo da su radnici nestrpljivi, da im je rečeno da do 1. septembra imaju garantovane zarade, a da je poslije toga sve upitno", naveo je premijer.

Poručio je da država neće ostaviti radnike na cjedilu.

"Pokušaćemo da bajpasiramo situaciju koliko je moguće. Koliko je njihov interes da rade, još veći je interes države da oni ostanu tu. Ako državno preduzeće može da kupi ogromnu Željezaru, sa ogromnom površinom, mi nemamo ništa protiv, naprotiv. Kupovina od strane državnog preduzeća bi donijela uvećanje ukupne državne imovine, mi bismo se radovali da država uvećava svoj kapital, a ne da ga samo umanjuje, kao dosad, raznim prodajama", zaključio je predsjednik Vlade.

Radnici Željezare nisu dobili poziv za sastanak, već su se okupili ispred zgrade Vlade.

Bonus video: