Dinamično na tržištu energenata - čeka li Evropu skupa zima?

Ova situacija je veoma uzbudljiva kako za postojeće, tako i potencijalne trgovce, koji mogu profitirati od ovih uzbudljivih promjena.

16961 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

Ruska invazija na Ukrajinu je uzburkala i okrenula naglavačke globalno tržište energenata.

Ono čemu svjedočimo ovih dana, je rekordno visok nivo cijene struje u Francuskoj i Njemačkoj, gdje je referentna cijena pet puta viša u odnosu na prije godinu dana!

Ovo predstavlja veliki pritisak na zalihe energenata i sasvim atipičan scenario za ljetnji period. Kao što znamo, u normalnim okolnostima, potražnja kao i cijena struje obično padaju ljeti.

Ovaj skok je proizvod udruženog djelovanja dva faktora. Jedan je toplotni talas koji je pogodio Evropu i prilično iscrpio obnovljive izvore energije, kao što su vjetar i voda, a drugi skok cijena gasa do nezamislivog nivoa.

Kako cijena gasa utiče na cijenu struje?

S obzirom na to da se većina gasa koristi za grijanje, a ne za proizvodnju električne energije, zašto su cijene struje tako visoke?

Iako gasne elektrane ne predstavljaju osnovni izvor energije, igraju značajnu ulogu onda kad obnovljivi izvori zakažu i potražnja poraste. To je logično, budući da su gasne elektrane jedine koje mogu garantovati sigurnu i potrebnu količinu struje, pa stoga služe kao sigurna alternativa obnovljivim izvorima energije, čija ponuda je varljiva i volatilna.

Dakle, nema kompromisa - onda kada je potrebna proizvodnja na gas (što je često), cijene struje u mreži moraju biti dovoljne da pokriju troškove istog. Zbog toga su rekordno visoke cijene gasa, dovele i cijene struje do usijanja.

Trgovci i investitori širom svijeta pomno prate dešavanja i previranja na tržištu energenata, procjenjujući pravi momenat za kupovinu i prodaju ovih roba.

Limit Prime
foto: Limit Prime

Koja su predviđanja za predstojeći period?

Iako u većini evropskih zemalja postoji zebnja zbog predstojeće zime, čini se da je od svih najugroženija Britanija, iz prostog razloga što se oko 40% struje proizvodi u gasnim elektranama, što je veći udio od većine njihovih kontinentalnih komšija.

Prosječni račun za struju iznosio je 1.400 funti godišnje u oktobru 2021. Posljednje povećanje cijene struje, u aprilu 2022., dovelo je do porasta na oko 2.000 funti.

Konsultantska kuća Cornwall Insight saopštila je u utorak da očekuje da će gornja granica cijene struje, ili maksimalni iznos koji dobavljači mogu naplatiti kupcima za prosječnu potrošnju struje dostići 4.266 funti godišnje u prva tri mjeseca sljedeće godine.

Očekuje se da će gornja granica cijene u Engleskoj, Škotskoj i Velsu – ponovo porasti u oktobru.

Što se dešava sa naftom?

Limit Prime
foto: Limit Prime

Cijene nafte takođe prolaze kroz buran period odnedavno, gdje su i Brent i WTI pali ispod 100 dolara za barel.

Cijene sirove nafte su pale zbog očekivanja veće proizvodnje nafte nakon veoma dobre sezone zarada naftnih kompanija. Tako su zalihe sirove nafte u SAD porasle za oko 2,2 miliona barela u sedmici završenoj 5. avgusta, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Takođe, zabrinutost zbog recesije se pojačala pošto su istraživanja izSjedinjenih Država, Evrope i Azije pokazala da je fabrička aktivnost bila smanjenog intenziteta u julu. Smanjenje globalne potražnje i stroge kineske kovid mjere ograničenja usporili su fabričku aktivnost u julu.

Padu cijena "crnog zlata" doprinijela je i suzdržana aktivnost tržišnih aktera koji iščekuju ishod sastanka predstavnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, odnosno grupe poznate kao OPEC+, na kojem će se odlučivati o proizvodnji u septembru.

Uprkos ovome, analitičari predviđaju da koliki god pad potražnje za sirovom naftom nastao usled slabljenja globalne ekonomije, to neće moći mnogo da obori cijene s obzirom na loše izglede vezane za ponudu.

Što ova situacija znači za trgovce?

Ova situacija je veoma uzbudljiva kako za postojeće, tako i potencijalne trgovce, koji mogu profitirati od ovih uzbudljivih promjena.

Situacija na tržištu poput ove, može predstavljati dobru priliku za trgovinu CFD roba. Prednost CFD trgovanja je ta što omogućava trgovcima da potencijalno zarade novac pravilnim predviđanjem da li će cijena finansijskog instrumenta (roba, valuta, zlata, akcija…) rasti ili padati.

Ono po čemu je ovaj način investiranja specifičan je mogućnost da zaradite i na padu i na rastu cijena proizvoda. Pored toga, na ovaj način trejderi mogu koristiti leveridž kako bi znatno povećali svoj potencijalni dobitak.

Kako zaraditi od trgovine CFD roba?

Trgovati možete na vrlo jednostavan i efikasan način - otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje poznatim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete OVDJE, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 242.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: http://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 242

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin