Bokeški forum organizuje protest zbog najavljene koncesije aerodroma

"Navikli smo da nas iz Podgorice dovode pred svršen čin, zato smo se odlučili na korak gdje im cijela Boka mora pokazati zube. Za sve prethodne, sadašnje i buduće vlade mi smo mirne, kulturne, tihe krave muzare”, poručuju organizatori

8422 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Građanska lista Bokeški forum koja je dio lokalne vlasti u Tivtu u subotu će organizovati protest povodom sve učestalijih najava iz Vlade da će aerodrom Tivat biti dat u koncesiju.

U obraćanju javnosti, članovi rukovodstva Bokeškog foruma Igor Radošević i Sandra Sindik juče su pozvali sve stanovnike Boke Kotorske “bilo kojeg nacionalnog, vjerskog, političkog predznaka” na protestnu šetnju koja će se održati u subotu od osam časova na potezu od sportske dvorane “Župa” do tivatskog aerodroma.

”Došao je momenat kada se osjećamo sabijenim uza zid i kada svakog časa očekujemo da će osvanuti vijest da je aerodrom Tivat dat pod koncesiju. Navikli smo da nas iz Podgorice dovode pred svršen čin, zato smo se odlučili na korak gdje im cijela Boka mora pokazati zube. Za sve prethodne, sadašnje i buduće vlade mi smo mirne, kulturne, tihe krave muzare”, poručuju organizatori protestne šetnje Sindik i Radošević.

Oni ističu da ovim žele “pokazati svoje neslaganje sa bilo kakvom odlukom Vlade koja se tiče prodaje, davanja u zakup ili pod koncesiju one zemlje koju su naši preci darovali za bolje sjutra svojim potomcima”.

”Njihovi potomci danas brane njihovu zaostavštinu. Opet za bolje sjutra svojih potomaka. Dragi stanovnici Boke, ništa nam ne donose pisanja po društvenim mrežama. Zadnji je čas za konkretno djelovanje. Zbog sjeni onih koji su poklanjali prije nas. Zbog nas. Zbog onih nakon nas. Za početak - svi na Aerodrom, za naš Aerodrom”, poručili su Radošević i Sindik.

Postupak davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u višedecenijsku koncesiju, započela je 2019. Vlada bivšeg premijera Duška Markovića (DPS) i dovela ga do druge faze kada su nakon pretkvalifikacije u uži krug za zaključenje tog posla ušla tri ponuđača - konzorcijum turskog TAV-a i fransuskog ADP-a, južnokorejski Incheon International Airport Corporation i Corporacion America Airports iz Luksemburga.

Okončanje posla je omela pandemija koronavirusa 2020. godine, a nakon što je DPS izgubio parlamentarne zbore u avgustu iste godine vlade premijera Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića od tada do danas nisu formalno nastavile ovaj postupak izbora koncesionara. U međuvremenu je bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić trojici ponuđača koji su ušli u uži izbor u postupku koji je vodio njegov predthodnik Osman Nurković omogućio da prošle godine u Poodgorici iza zatvorenih vrata, užem krugu donosilaca odluka iz Vlade, prezentiraju svoje namjere u vezi aerodroma Tivat i Podgorica. Namjeru da se, uprkos protivljenjuu značajnog dijela javnosti koja smatra da ti kapitalni resursi moraju ostati u državnom vlasništvu i pod kontrolom države, crnogorski aerodromi ipak daju u koncesiju zastupaju URA i DPS kao glavni konstituenti aktuelne parlamentarne većine, kao i njihov koalicioni partner BS čiji kadar Ervin Ibrahimović sada vodi Ministarstvo kapitalnih investicija. Posebno glasni u slanju poruka da aerodrome što prije treba dati u koncesiju su predstavnici URA sa premijerom Abazovićem i ministrrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem.

Bonus video: