U Budvi boravi 37.860 registrovanih turista

Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku – Monstat, tokom prvih šest mjeseci u Budvi je ostvareno 156.611 dolazaka i 538.660 gostiju u kolektivnom smještaju

6676 pregleda 10 komentar(a)
Danas na plaži u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Danas na plaži u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Prema poslednjim zvaničnim podacima koje Turistička organizacija opštine Budva dobija direkno od hotelijera i iz sistema za prijavu boravka, na budvanskoj rivijeri trenutno boravi 37.860 registrovanih gostiju, što je na istom nivou kao prošle godine.

“U hotelima odmara 16.327 turista, među kojima su najbrojniji gosti iz Srbije, Izraela, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Švajcarske, Kazahstana, Turske, Velike Britanije, Francuske i Italije. U privatnom smještaju je 20.634 registrovana gosta, među kojima su najbrojniji gosti iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Poljske. U ostalim vidovima smještaja je oko 900 gostiju. Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku – MONSTAT, tokom prvih šest mjeseci u Budvi je ostvareno 156.611 dolazaka i 538.660 gostiju u kolektivnom smještaju”, ističu u TO Budva i dodaju:

“Od tog broja 135.780 odnosi se na dolazak inostranih a 20.831 na dolazak domaćih gostiju. Najveći udio u ukupnom broju dolazaka za prvih šest mjeseci u hotelima, ostvarili su gosti iz Srbije, Albanije, Njemačke, Francuske, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Poljske, Rusije i Hrvatske. Kada su u pitanju vanevropske zemlje, najveći broj dolazaka ostvaren je sa tržišta Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i azijskih zemalja. Prema podacima kojima raspolaže TO Budva, nakon upita koji je nedavno poslat hotelijerima sa područja cjelokupne budvanske rivijere, cijene u septembru i oktobru su oko 30 odsto niže u odnosu na jul i avgust, a većina hotelijera je planirala i posebne akcije koje se prvenstveno odnose na boravak djece u objektima", kazali su iz TO.

U saopštenju dodaju da su iz Udruženja privatnih izdavalaca Crne Gore istakli da su, već u ovom periodu godine, cijene u tom vidu smještaja niže za 20 odsto, te da se dvokrevetna soba može iznajmiti po cijeni od 15 eura, a studio apartman već po cijeni od 20 eura za noć.

Bonus video: