Prva banka kažnjena jer kasni izvještaj revizora

Banka Aca Đukanovića jedina nije dostavila izvještaj revizora u zakonskom roku. CBCG nije dala saglasnost na odlaganje i izrekla kaznu

17409 pregleda 6 komentar(a)
Kazna za ovaj prekršaj iznosi od 10 do 40 hiljada eura, ali je CBCG nije objavila: Prva banka, Foto: Luka Zekovic
Kazna za ovaj prekršaj iznosi od 10 do 40 hiljada eura, ali je CBCG nije objavila: Prva banka, Foto: Luka Zekovic

Prva banka je kažnjena jer Centralnoj banci nije u zakonskom roku dostavila izvještaj revizora na svoje poslovanje u prošloj godini, saopšteno je “Vijestima” iz Centralne banke (CBCG).

Sve banke su obavezne da Centralnoj banci dostave izvještaje revizora u roku od 120 dana nakon završetka godine, odnosno do kraja aprila, nakon čega ih CBCG objavljuje na svom sajtu. CBCG je objavila revizorske izvještaje za sve banke, jedino ga nema za Prvu banku. Većinski vlasnik te banke je Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića, dok je najveći mali akcionar i deponent banke državna Elektroprivreda.

”Finansijski izvještaj Prve banke sa mišljenjem eksternog revizora za 2021. godinu nije objavljen na sajtu Centralne banke, zato što navedeni dokument još uvijek nije dostavljen CBCG. Naime, Prva banka nije uspjela da blagovremeno angažuje eksternog revizora koji bi u skladu sa propisanim rokovima izvršio reviziju finansijskih izvještaja za 2021. godinu. Prva banka je o svim okolnostima usljed kojih nije mogla da blagovremeno angažuje eksternog revizora obavijestila Centralnu banku, tražeći prolongiranje roka za dostavljanje navedenog izvještaja, na što Centralna banka nije dala saglasnost, već je prema Prvoj banci adekvatno i blagovremeno preduzela radnje i aktivnosti u skladu sa kaznenim odredbama Zakona o kreditnim institucijama”, naveli su iz CBCG na pitanje “Vijesti” zbog čega izvještaj revizora nije objavljen, da li je CBCG odobrila ovo kašnjenje i da li je Prva banka zbog kršenja zakona kažnjena.

Prema Zakonu o kreditnim institucijama, kazna za nedostavljanje godišnjih finansijskih iskaze, sa izvještajem i mišljenjem spoljnog revizora, Centralnoj banci u roku od 120 dana od dana isteka poslovne godine na koju se izvještaj odnosi, iznosi od 10 do 40 hiljada eura.

U Zakonu piše i da CBCG na svojoj internet stranici, bez odlaganja, objavljuje podatke o pravosnažnim kaznama izrečenim kreditnoj instituciji i odgovornim licima u kreditnoj instituciji, u prekršajnom postupku zbog kršenja odredbi ovog zakona ili propisa donesenih na osnovu ovog zakona. Međutim CBCG nije na sajtu objavila ovu kaznu. CBCG ima pravo da odloži objavljivanje kazne ili je objavi na način kojim se ne odaju podaci o kreditnoj instituciji i odgovornim licima, ako smatra “da bi objavljivanje prouzrokovalo nesrazmjernu štetu za kreditnu institucije ili odgovorna lica”.

Prema podacima sa sajta Prva banke, njen nadzorni odbor je 29. marta ove godine za revizora predložio Društvo za reviziju BDO. Skupština akcionara je trebalo da ga izabere na sjednici zakazanoj za 20. april, ali ona nije održana već je odložena za 5. maj.

”Djelujući u okviru svojih supervizorskih nadležnosti, predstavnici CBCG su održali sastanak sa Društvom za reviziju koje je od strane Prve banke angažovano da izvrši reviziju finansijskih izvještaja za 2021. godinu, na kojem je razgovarano o pitanjima vezanim za vršenje revizije, kao i očekivanim rokovima za njen završetak. Prema informacijama dobijenim od Prve banke, proces revizije finansijskih izvještaja za 2021. godinu, na individualnoj i konsolidovanoj osnovi, u završnoj je fazi i njegovo dostavljanje Centralnoj banci se očekuje nakon njegovog razmatranja i usvajanja na Skupštini akcionara Banke, zakazanoj za 25.8.2022. godine”, naveli su iz CBCG.

Na sajtu Prve banke nema podataka o ovoj zakazanoj Skupštini akcionara.

Bivši revizor upozoravao na povlačenje depozita

Da li postoje neki problemi u radu Prve banke, zbog koji se kasni sa izvještajem revizora, i ako postoje da li je Centralna banka odredila neke dodatne mjere Prvoj banci, iz CBCG su odgovorili:

”Na osnovu svih raspoloživih informacija, dostavljenih od Prve banke, kao i izvršenih posrednih i neposrednih kontrola, rezultata AQR vježbe i primjene njenih rezultata, svi pokazatelji poslovanja Prve banke su u okviru zakonom definisanih parametara i Prva banka se nalazi u redovnom režimu poslovanja”, naveli su iz CBCG.

Revizor za 2020. godinu “Crowe MNE”, je tokom pisanja izvještaja, u prvoj polovini 2021. godine, konstatovao veliko povlačenje depozita i skrenuo pažnju na taj problem. Tokom 2021. EPCG je, nakon promjene rukovodstva, povukla značajan dio depozita, ali im za povlačenje i subordinisanog duga iz Prve banke od šest miliona treba i saglasnost CBCG.

Bonus video: