Promjene letova i zbog racionalizacije

Let od Podgorice do Kopenhagena zbog racionalizacije promijenjen sa 7. na 5. septembar

15860 pregleda 10 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Let Air Montenegra od Podgorice do Kopenhagena, koji je trebalo da bude 7. septembra, pomjeren je dva dana ranije, o čemu su kupci karata već sada obaviješteni.

Dvoje putnika koji su ranije kupili karte, žalili su se “Vijestima” da ne mogu da putuju za Dansku u novom terminu, kao i da su učestala kašnjenja i odlaganja letova kod crnogorskog avio prevoznika.

Iz avio kompanije su “Vijestima” odgovorili da se većina letova realizuje prema redu letjenja i bez kašnjenja, ali da ima slučajeva promjena reda letjenja iz razloga racionalizacije, tehničkih problema ili čestih štrajkova na evropskim aerodromima.

”Air Montenegro detaljno i kontinuirano prati ponudu i potražnju na tržištu i u skladu s tim prilagođava i unapređuje poslovanje kako bi se postigla što efikasnija racionalizacija. Iz istog razloga let od Podgorice do Kopenhagena, koji je zakazan za 7. septembar, biće realizovan dva dana ranije, o čemu su putnici odmah obaviješteni”, naveli su iz ove kompanije.

Oni kažu da im je bezbjednost i sigurnost putnika, ali i posade, na prvom mjestu, kao i da su se time rukovodili kada je zakupljeni avion Airbus A320, hrvatske kompanije Trade Air, bio van saobraćaja četiri dana.

”U tom periodu, po već definisanom planu, trebalo je da se realizuje ukupno 14 letova. Odgovornim i posvećenim pristupom uspjeli smo da organizujemo saobraćaj uz minimalna odstupanja od reda letjenja, te se pomjeranje datuma odnosilo na tri leta, dok su ostali realizovani u istom danu kada su i planirani. Poštujući obaveze koje proističu iz Zakona o obligacionim odnosima u vazdušnom saobraćaju, kompanija je i u ovom kao i svim ostalim slučajevima odmah obavijestila putnike i tur-operatore o izmjenama, a putnicima ponudila i alternativna rješenja i hotelski smještaj gdje je to bilo potrebno. Air Montenegro trenutno povezuje Crnu Goru sa 16 različitih destinacija, uz gotovo maksimalnu popunjenost na svim letovima, što je predstavljalo dodatni izazov u samoj reorganizaciji saobraćaja. Podsjećamo da su ovo uobičajene situacije u avio-saobraćaju i da je nacionalna avio-kompanija i pored činjenice da ima svoja dva aviona u floti, uz podršku partnera uspjela da organizuje većinu letova bez većih odstupanja od plana”, naveli su iz kompanije.

Oni navode da su sada brojni razlozi zbog kojih evropske avio-kompanije pomjeraju datume letova ili se odvijaju uz kašnjenja.

”Nisu rijetke situacije i da se zbog štrajkova na aerodromima pomjera vrijeme leta, dok i same avio-kompanije zbog nedostatka posade otkazuju letove. Svjedočimo izazovnom periodu za avio-industriju koji kao posljedicu ima otkazivanje na desetine hiljada letova samo u Evropi. Na većim aerodromima otkazivanja i pomjeranja letova, kao i problemi s prtljagom su svakodnevna pojava. Ipak, Air Montenegro se uspješno prilagođava svim situacijama kako bi se, naročito tokom ljetnje sezone, omogućio dolazak što većeg broja turista u Crnu Goru i obezbijedila bolja povezanost sa glavnim emitivnim tržištima”, naveli su iz kompanije.

Bonus video: