Sve više nekretnina u vlasništvu stranaca

Najviše stranih investicija stiglo je iz Rusije u vrijednosti 48,4 miliona eura, što je 11 odsto ukupnog iznosa

13132 pregleda 3 komentar(a)
Za pet mjeseci stranci kupili nekretnina za 158 miliona eura (ilustracija), Foto: Shutterstock
Za pet mjeseci stranci kupili nekretnina za 158 miliona eura (ilustracija), Foto: Shutterstock

Strane direktne investicije za period januar-maj ove godine iznose 421 milion eura i znatno su veće nego u istom periodu prošle godine kada su vrijedile 296 miliona.

Kada se oduzme odliv, neto strane direktne investicija za pet mjeseci ove godine iznosile su 287 miliona eura, dok su lani bile 128 miliona. Samo u kupovinu nekretnina strani građani i njihove firme su uložili 158,8 miliona eura.

Najviše stranih investicija stiglo je iz Rusije u vrijednosti 48,4 miliona eura, što je 11 odsto ukupnog iznosa. Ruski građani i privreda najviše su ulagali u kupovinu nepokretnosti 24 miliona eura, a zatim u interkompanijski dug njihovih firmi u Crnoj Gori od 16,8 miliona eura.

Na drugom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati odakle je stiglo 41,8 milion eura investicija. Najviše je uloženo u interkompanijski dug 30,4 miliona, a zatim 10,6 miliona je investirano u domaće kompanije i banke. Građani i preduzeća iz ove države kupili su u ovom periodu nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti od 814 hiljada eura.

Italija je sa 39,7 miliona eura na trećem mjestu. Međutim, za njih je Centralna banka najveći dio investiranja označila tajnim podatkom. Jedino je poznato da su u interkompanijski dug uložili 1,4 miliona eura, a u kupovinu nekretnina 456 hiljada.

Iz Kipra su stigle investicije vrijedne 32,7 miliona eura, od čega je u preduzeća i banke u Crnoj Gori uloženo 25 miliona, a 2,4 miliona u inter kompanijski dug. Ostale stavke su označene tajnim podatkom.

Iz Turske je stigla ista suma od 32,7 miliona, a njihovi građani i privreda su u interkompanijski dug uložili 17,1 milion, kupovinu nekretnina deset miliona i 5,5 miliona u domaća preduzeća i banke.

Iz Srbije i Švajcarske stigle su investicije od po 31 milion eura. Švajcarci su najviše ulagali u interkompanijski dug, 18,8 miliona eura, a građani i firme iz Srbije u kupovinu nekretnina 16,5 miliona eura.

Bonus video: