Protest Tivćana zbog namjere Vlade da aerodrom da u koncesiju

Građani koji protestuju zahtijevaju i da se u Odbor direktora ACG, nakon višegodišnje pauze, konačno imenuje i predstavnik Tivta

14120 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Protestna šetnja Tivćana zbog namjere Vlade da tamošnji aerodrom da u koncesiju, održana je danas ujutro na Jadranskoj magistrali na potezu od sportske dvorane Župa do aerodroma.

U protestu je učestvovalo nekoliko desetina građana, a skup je obezbjeđivala policija. Protest su organizovali, kako sebe nazivaju, slobodni građani Tivta Igor Radošević i Sandra Sindik.

Osim traženja da država odustane od namjere davanja aerodroma u koncesiju, oni zahtijevaju i da se u Odbor direktora Aerodroma Crne Gore, nakon višegodišnje pauze, konačno imenuje i predstavnik Tivta.

Svojim prisustvom, protest građana Tivta je podržao i potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević (Ujedinjena Crna Gora). Među demonstrantima je i bivši predsjednik Skupštine Opštine Tivat Andrija Petković (Bokeški Forum) a tu je bio i njegov stranački kolega, aktuelni sekretar za privredu Opštine Tivat, Vedran Božinović.

Demonstrante su pozdravili građani sa balkona okolnih i iz automobila koji su prolazili u suprotnom smjeru od pravca u kojem se kretala kolona. Dolaskom do aerodroma, demonstranti su se na kratko zaustavili na prilaznom putu do terminala 1 gdje su im se obratili organizatori skupa. Zahvalivši se svima koji su dopli na protest, Radošević je kazao da su oni ovdje “bez zastava, sa različitim političkim, vjerskim, nacionalnim razmišljanjima, ali svi zajedno na jednom cilju-da sačuvamo naš aerodrom Tivat.”

protest Tivat
foto: Siniša Luković

“Svi naši apeli, pisanja prema Vladi, prema Podgorici, ostali su bez odgovora. Naišli smo na zid ćutanja pa smo se zato odlučili na ovaj korak, barem da nas vide. Iza nas je najveći resurs Tivta i Boke, aerodrom Tivat. Znači, nesposobna 41., 42., i tako svaka naredna Vlada jer izgleda da se ovdje samo ljudi mijenaju, a metode prema Tivtu i Boki ostaju iste. Želimo da dignemo glas, da ih upozorimo – mi smo spremni na saradnju. Dosadašnje vlade su pokazale nesposobnost, kao i država, da upravljaju ovim preduzećem. Potpuno smo saglasni sa njihovom konstatacijom da je ovo „zastiđe“. Jeste, ali ne naše nego njihovo pošto su oni upravljali ovim preduzećem svih ovih godina. Zato ih pozivamo na razgovor", istakao je Radošević dodajući da Tivćani imaju model “da se dogovorimo da aerodrom Tivat, nezavisno od aerodroma Podgorica, može biti sjajna priča i države Crne Gore i bokeljskih opština".

On je predstavnike odlazeće ali i svake eventualne nove Vlade Crne Gore pozvao da do prvog uspješnog primjera kako treba organizovati vlansištvo i gazdovanje aerodromom Tivat, pođu do najblišeg komšiluka – Aerodroma Dubrovnik u Čilipima.

“Sjajna saradnja države i Dubrovačke županije - napravljen prelijepi aerodrom, a o obimu saobraćaja da i ne govorim. Isto tako bi pozvao da pođu do iste države, do aerodroma Zagreb gdje je aerodrom dat u koncesiju. Danas tamo imamo nezadovoljne radnike aerodroma Zagreb i državu koja je spremna raskinuti koncesiju sa koncesionarom", istakao je Radošević dodajući da je ovaj protest Tivćana “tek okidač i početak nečega dobrog.”

protest Tivat
foto: Siniša Luković

“Još jednom pozivam buduću Vladu Crne Gore da nam se obrati i da zajedno radimo novi, ljepši aerodrom Tivat jer za to imamo i potencijala i finansija.”- zaključio je on. Sandra Sindik podsjetila je na višegodišnji kontinuitet u kome je država Crne Gora na ovaj ili onaj način, Tivtu i njegovim žiteljima uzela većinu ovdašnjih najvećih i najljepših resursa: od Arsenala, preko ostrva Sveti Marko i Ostrva cvijeća, Plavih horizonata i Luštice, poljoprivrednog dobra…. Na svim ovim glavicama okolo, sa najljepšim pogledima na zaliv, leže kosti naših predaka koji su ovdje gdje je danas aerodrom, dali ili u bescjenje svojevremeno Opštini Tivat prodali svoju zemlju da bi se taj aerodrom napravio. Biće kasno Tivćani, kada vam kažu da selite te kosti jer su odlučili da uzmu i ta grobna mjesta. Ljudi, probudite se! Oduzeše nam sve – od obale, do svakog preduzeća koje je zapošljavalo Tivćane u najvećem broju", istakla je Sindik pozivajući Tivćane da se bore za svoj aerodrom koji je sagrađen na zemlji njihovih predaka i uz veliki doprinos starosjedilaca tog grada da Tivat prije skoro sedam decenija dobije ovaj kapitalni saobraćajni resurs.

Bonus video: