Najviše prihoda od svjetlarine i vinjeta

Lučke kapetanije u Kotoru i Baru lani ostvarile ukupne prihode u iznosu od 1.494.374 eura

14399 pregleda 3 komentar(a)
Jedan od kruzera u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Jedan od kruzera u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Tokom prošle godine lučke kapetanije u Kotoru i Baru ostvarile su ukupne prihode u iznosu od 1.494.374 eura, dok je u prva četiri mjeseca ove godine dok je na čelu resornog Ministarstva kapitalnih investicija bio bivši ministar Mladen Bojanić, ta preduzeća prihodovala još ukupno 179.632 eura.

Najviše novca u državni budžet lučke kapetanije su lani unijele od naplate naknade za korišćenje plovnih puteva (popularne svjetlarine, odnosno vinjeta) koju plaćaju strani brodovi i jahte što plove teritorijalnim vodama Crne Gore. Od toga je lani prihodovano ukupno 673.559 eura.

Sljedeća najveća prihodovna stavka u poslovanju lučkih kapetanija lani su bili primici od izdavanja isprava i pregleda čamaca (348.091 euro), dok su od naših pomoraca kapetanije lani uzele ukupno 337.985 eura na ime naknade za polaganje stručnih ispita za sticanje stručnih zvanja pomoraca (sticanje ili obnova breveta). Kapetanije u Kotoru i Baru lani su u ime države, naplatile i preko 80.000 eura administrativnih taksi, dok su od taksi za dobijanje tzv. slobodnog saobraćaja za plovila (dozvola za uplovljavanje i isplovljavanje iz našh luka i marina), prihodi iznosili 45.480 eura.

Od vlasnika čamaca u Crnoj Gori je lani naplaćno i 2.370 eura naknade za korišćenje plovnih puteva koja se izmiruje prilikom redovnih pregleda tih plovila, te 3.686 eura poreza na upotrebu tih plovnih objekata.

Inače, tokom prošle godine Direkcija za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom saobraćaju Ministarstva kapitalnih investicija (Inspekcija sigurnosti plovidbe), obavila je ukupno samo 108 inspekcijskih pregleda brodova i čamaca, napravila 81 zapisnik i službenu zabilješku, donijela 58 rješenja i izdala samo 25 prekršajnih naloga, iako je opšte stanje na moru vrlo daleko od idelanog. Inspektori su lani od prekršilaca propisa vezanih za sigurnost plovidbe na moru naplatili ukupno samo 8.700 eura novčanih kazni.

Bonus video: