Reagovanje kompanije "Plantaže": Kupovina auta bila je po zakonu

“Ukupan broj vozila nabavljen ovom javnom nabavkom je 24 od čega su: putničko motorno vozilo - 15 i teretna motorna vozila - 9. Što se tiče finansijskog dijela, vozila se finansiraju lizingom na 4 godine, a nabavljena su za iskazane i planirane potrebe korišćenja raznih sektora kompanije”, navodi se u reagovanju
112 pregleda 0 komentar(a)
Berba Plantaže, Foto: Savo Prelević
Berba Plantaže, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2017. 15:03h

Sve nabavke kompanije “13. jul Plantaže” obavljaju se u skladu sa pravilima i Zakonima koji regulišu ovu oblast, saopštili su iz preduzeća reagujući na tekst o nabavci vozila objavljenom u jučerašnjim “Vijestima”.

Iz kompanije su ponovili da su u skladu sa Planom javnih nabavki, redni broj 84, realizovali nabavku vozila čija je planirana vrijednost bila 323.680 eura, a ukupna realizovana vrijednost nabavke je 323.668 eura sa PDV-om.

“Ukupan broj vozila nabavljen ovom javnom nabavkom je 24 od čega su: putničko motorno vozilo - 15 i teretna motorna vozila - 9. Što se tiče finansijskog dijela, vozila se finansiraju lizingom na 4 godine, a nabavljena su za iskazane i planirane potrebe korišćenja raznih sektora kompanije”, navodi se u reagovanju.

Dodaju da se jednostrano ne može donositi sud i ocjenjivati uspješnost rada jedne kompanije, “jer se na taj način može steći utisak da se u nečije ime i za nečiji račun, izlažete pokušaju kompromitacije najvećeg crnogorskog brenda kakav je decenijama kompanija Plantaže”.

“Jer kako da drugačije shvatimo vaše zabrinutost iskazanu riječima “da li je njihova kupovina bila neophodna imajući u vidu obaveze kompanije”. Očito je da na ovaj način sumnjate u činjenice i ne želite da kažete da su Plantaže danas moderna svjetska vinarija koja je osvojila sam vrh svjetskog vinarstva i vinogradarstva (preko 800 nagrada na svjetskim vinskim smotrama među kojima su i posljednje najsjajnije osvojene u ovoj godini na ocjenjivanju Dekantera), a koja u čak 43 zemlje svijeta izvozi svake godine preko 10 miliona flaša vrhunskih vina”, rekli su iz kompanije.

Podsjećaju na rezultate poslovanja u posljednjih 10 godina i to: ubrano 210 miliona kg vinskog i stonog grožđa, ubrano 31,5 miliona kg breskve, proizvedeno 160 miliona flaša vina i rakija, ostvareno 330 miliona eura prihoda, ostvareno 33 miliona eura profita, 90 miliona uplaćeno državi po osnovu poreza, doprinosa, PDV-a i akcize, 170 miliona plaćeno dobavljačima, ostvareno 40 miliona eura investicija.

“Ovako sumnjati a ne reći da su planirane investicije Plantaža samo za ovu godinu sljedeće: nabavka nove linije za flaširanje kapaciteta 10.000 flaša na sat - 2,474 miliona eura, izgradnja nove hladnjače (ova investicija omogućiće nam kvalitetniji prijem, manipulaciju i distribuciju svježeg voća) - 2 miliona, regulisanje sistema otpadnih voda - savremeni tehnološki tretman otpadnih voda u vrijednosti - milion eura, podizanje novih zasada (20,98 ha breskve i nektarine, 25 ha maslina i 37,24 hektara vinograda) - 1,25 milona, izgradnja novog magacinskog prostora za skladištenje gotovih proizvoda i repromaterijala - 900.000 eura, izgradnja kotla na biomasu (korišćenjem obnovljivih izvora energije gradimo imidž ekološki odgovorne kompanije) - 500.000 eura, oprema za proizvodnju i preradu vina (novi barici) - 100.000 eura, rekonstrukcija restorana “Mareza” - 500.000 eura, početak realizacije projekta vinsko selo - 500.000 eura, nabavka nove mahanizacije (taktori, kombajn, čoper itd) i podizanje sistema navodnjavanja kap po kap - 504.000 eura, nabavka linije za preradu maslinovog ulja - 80.000 eura, rekonstrukcija ribnjaka - 50.000 eura. Dakle proizvodnja ovakvog obima i prodaja ovakvog obima, poslovna aktivnost ovakvog obima ne poznaje poslovanje bez kreditnog zaduživanja, takođe ni bez povremenih problema likvidnosti, te prevazilaženja tih problema vještinama upravljanja poslovnim sistemima”, naveli su iz kompanije.

Bonus video: