Ko je bio protiv Vlade nema fotelju: Neizvjesno imenovanje novog izvršnog direktora Aerodroma iz BS

Plan BS-a bio je da na to mjesto postavi svog potpresjednika i diplomiranog ekonomistu Damira Gutića. On je od 2015. do 2021. godine bio direktor Uprave za vode, a prethodno broker i investicioni menadžer

49031 pregleda 42 komentar(a)
Odluka o sudbini konkursa ili izboru direktora naredne sedmice, Foto: BORIS PEJOVIC
Odluka o sudbini konkursa ili izboru direktora naredne sedmice, Foto: BORIS PEJOVIC

Oglas za predaju kandidatura za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore ističe krajem sedmice, ali je sada neizvjesno da li će za njegovog direktora biti izabran kadar Bošnjačke stranke Damir Gutić zbog toga što je ta partija u petak glasala za smjenu Vlade u kojoj ima dva ministra, saznaju “Vijesti”.

Iako se direktor formalno bira nakon sprovedenog konkursa, a imenuje ga Odbor direktora većinom glasova, partije su “mjesta po dubini” ranije podijelila, a ministar kapitalnih investicija i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović izborio se da ta partije dobije izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore.

Plan BS-a bio je da na to mjesto postavi svog potpresjednika i diplomiranog ekonomistu Damira Gutića. On je od 2015. do 2021. godine bio direktor Uprave za vode, a prethodno broker i investicioni menadžer.

Međutim, predsjedništvo Bošnjačke stranke je u petak iznenada odlučilo da njihovi poslanici glasaju za smjenu Vlade iako nisu bili potpisali tu inicijativu. Vlada nastavlja da radi u takazvanom tehničkom mandata, ali sa punim nadležnostima do izbora nove Vlade.

Većinu u Vladi imaju članovi iz Građanskog pokreta URA i SNP-a, tako da će oni odlučivati o budućim imenovanjima funkcionera “po dubini”. Takođe i u odboru direktora Aerodroma Crne Gore većinu od tri člana imaju partije koje su bile protiv smjene Vlade - predsjednik Eldin Dobardžić (URA), Slavko Vukčević (SNP) i Nebojša Đoković (Demokratski front) i oni će odlučiti o izboru novog direktora, dok su preostala dva člana Kemal Purišić (Bošnjačka stranka) i Momčilo Martinović (DPS).

Prema informacijama “Vijesti”, stav SNP-a i URA biće da onemoguće nova imenovanja iz partija “koje su im zabile nož u leđa” i glasale po diktatu DPS-a, tamo gdje je to god moguće, odnosno kada se to imanovanje izglasava na Vladi ili u odborima direktora gdje oni imaju većinu sa DF-om.

Oglas za izvršnog direktora Aerodroma, objavljen 12. avgusta i koji traje 15 dana, vrlo je široko postavljen, tako da je potrebno bilo koje visoko obrazovanje i bilo kojih pet godina iskustva na poslovima upravljanja. Odnosno ne traži se obrazovanja iz oblasti saobraćaja i vazduhoplovstva, niti iskustvo iz rukovođenja i rada u toj djelatnosti.

Na pitanje zbog čega se za ovu poziciju ne traži zvanje i radno iskustvo iz oblasti avio-saobraćaja, iz Aerodroma su odgovorili da su Statutom i sistematizacijom radnih mjesta u toj kompaniji predviđeni i uslovi za izvršnog direktora, i da su oglas raspisali u skladu sa njima.

Ni ranija dva direktora Aerodroma Milovan Đuričković i Danilo Orlandić nisu imali iskustva iz rukovođenja aerodromima. Đuričković je imao indirektnog iskustva jer je prethodno bio službenik Ministarstva saobraćaja, dok Orlandić nije imao nikakvog iskustva jer je prije izbora radio u Agenciji za izgradnju Podgorice. Oba su bila članovi SDP-a, a zatim SD-a, što ih je i preporučilo na tu funkciju.

Odbor direktora je prošle godine raspisao međunarodni konkurs nakon kojeg je izabran Goran Jandreoski vazduhoplovni stručnjak iz Makedonije. On je smijenjen početkom avgusta, nezvanično zbog neispunjenja obaveza iz svog programa.

Profesionalci u menadžmentu rade glavni posao, a ne direktor

Urednik portala za vazduhoplovstvo tangosix Petar Vojinović, kazao je “Vijestima” da zbog postojanja različitog oblika vlasništva nad aerodromima postoji i različita iskustva o imenovanju njihovih direktora.

”Svakako da određene kategorije zemalja i dalje moraju da pate od državnog postavljanja činovnika što sa jedne strane može da se opravda, budući da je to javni resurs - državna kompanije i da pod tim legitimitetom to treba da bude državno postavljanje, a sa druge strane, naravno, logično je da je to specifična djelatnost i da bi bilo poželjnije da Aerodrom vodi osoba iz te djelatnosti”, kazao je Vojinović.

On navodi da nije nužno da se mora naći bivši direktor nekog drugog aerodroma, već neko ko je radio poslove iz te industrije.

”Ono što je bitnije od tog izbora je kontekst u kojem se nalaze Aerodromi. Najveći problem je nedovršena odluka o koncesiji, što je cijelu priču o Aerodromu stavilo u neki među prostor. Budući da odluka još nije donijeta, Aerodromi nisu u mogućnosti da donose strateške odluke poput kupovine opreme i investicija jer ako se desi koncesija onda će to biti obaveza koncesionara, odnosno neće se trošiti državni novac. To je veći problem nego da li će sada možda biti postavljen neko politički i da on zbog veoma vibrantne (živopisne) demokratije Crne Gore neće možda dugo biti na poziciji”, kazao je Vojinović.

On kaže da za Aerodrome neće biti problem ni ako se izabere politička ličnost jer u menadžmentu ima dovoljno profesionalaca koji će i dalje obavljati glavni posao.

”To što su Odbor direktora i izvršni direktor medijski vidljivi ne znači da oni rade najviše posla, to i dalje rade ljudi u menadžmentu koji su u struci već godinama. Tako da je zaključak da bi svakako bilo bolje da je direktor iz ove industrije. Suštinsko pitanje je da li će uopšte biti koncesije ili neće. Ko god bude bio izabran imaće problem zbog nedostatka te odluke koja opet toliko nije ni do države koliko do trenutnih okolnosti u globalnoj ekonomiji i u ovoj industriji”, kazao je Vojinović.

Bonus video: