Vujović: Abazović dao obećanje da će EPCG sigurno preuzeti Željezaru, samo je pitanje vremena kada

Dodao je da je jedan od planova da Vlada kupi 10 odsto akcija EPCG, te da od tog novca EPCG preuzme Željezaru. Pored toga, kako je kazao Vujović, Abazović im je na sastanku saopštio da će u naredna dva dana on obaviti razgovor sa turskim Tosjalijem, kako bi od njih tražio da se od prvog septembra radnici ne pošalju kući

33080 pregleda 67 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 24.08.2022. 13:17h

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović kazao je nakon sastanka sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem da im je on dao obećanje da će Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sigurno preuzeti Željezaru, te da se radi samo o pitanju vremena kada će se to desiti.

"Dobili smo uvjerenje da će EPCG sigurno preuzeti Željezaru, samo je jedini problem vrijeme. Zbog pregovora sa (Miodragom) Davidovićem izgubili smo dragocjeno vrijeme, tako da smo se dogovorili da se u petak ponovo ovdje sastanemo, gdje će biti prisutan ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik borda direktora EPCG Milutin Đukanović i tada se nadamo da ćemo imati konkretne odgovore", naveo je Vujović.

Dodao je da je jedan od planova da Vlada kupi 10 odsto akcija EPCG, te da od tog novca Elektroprivreda preuzme Željezaru.

Pored toga, kako je kazao Vujović, Abazović im je na sastanku saopštio da će u naredna dva dana obaviti razgovor sa turskim Tosjalijem, kako bi od njih tražio da se od prvog septembra radnici ne pošalju kući.

"Ono što je rečeno da je prvi septembar zadnji rok koji su Turci odredili. Tako da se mi iskreno nadamo da će u komunikaciji između Vlade, EPCG i Turaka dođi do kompromisnog rješenja. Mi smo saopštili premijeru i da smo spremni da nemamo primanja u septembru samo da ne ostanemo bez posla", naveo je Vujović.

On je naveo da će radnici i narednih dana ostati na krovu upravne zgrade Željezare.

EPCG je do sada objavila dva javna poziva za prodaju 10 odsto sopstvenih akcija, na koje se nije javio niti jedan zainteresovani strateški partner. Time je, kako su ranije naveli iz kompanije, okončan postupak prodaje u blok transakciji, ali očekuju da će nastaviti prodaju akcija na berzi za šta im treba saglasnost Vlade. U prvoj prodaji minimalna moguća cijena bila je 8,63 eura, a na drugoj je snižena za 15 odsto na 7,33 eura

”Budući da nije bilo prijavljenih po osnovu javnih poziva, proces prodaje bi se obavljao putem aukcijske prodaje jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu, a u skladu sa pravilima Montenegroberze i to uz uslov da cijena ne bude niža od 4,49 eura po akciji (naznačena cijena je neznatno viša od sticajne), pa je na tom fonu i predlog odluke Odbora direktora EPCG. Za precizno definisanje sljedećeg koraka neophodna je hitna reakcija Vlade, kojoj je, s tim u vezi, juče upućen i dopis”, naveli su ranije iz EPCG.

EPCG je ovih 11,8 miliona svojih akcija stekla 26. septembra 2019. godine kada je novcem kompanije od 52,8 miliona eura isplaćen dio akcija koje je do tada imala italijanska kompanija A2A. Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanija sopstvene akcije može posjedovati najduže tri godine i prije isteka tog roka ih mora prodati ili poništiti.

Rok za otuđenje akcija EPCG je 26. septembrar.

Nominalna vrijednost akcije je 6,5 eura, ali sada na Montenegro berzi vrijede oko 3,5 eura.

Povezani članci

17. Avgust 2022.

Nemaju ni jasan biznis plan za Željezaru

Predstavnik radnika Milan Kosović kazao je pred sastanak da su poziv dobili jutros od Abazovića.

"Od ovog razgovora očekujemo konkretne rezultate, jer bez čvrstih garancija nama nema povratka pred one radnike u upravnoj zgradi Željezare. Očekujemo da se donesu odluke iza kojih će neko čvrsto stati i očekujemo konačno rješenje ove naše situacija poslije 84 dana naših protesta, i 15 dana boravka na krovu zgradu", naveo je Kosović prije sastanka.

Radnici Željezare, njih 229, ostaće prvog septembra bez posla ako se ubrzo ne nađe novi vlasnik koji bi preuzeo fabriku.

Bonus video: