Počelo uručivanje otkaza radnicima Željezare

Radnici Željezare već skoro tri mjeseca protestuju zbog najave poslodavca da će 1. septembra njih 229 ostati bez posla, a da će samo zadržati 25 zaposlenih. Prema otkaznom rješenju dobiće otpremnine u iznosu od 2.392 eura

41209 pregleda 87 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.08.2022. 12:25h

Iako je juče predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović radnicima Željezare Tosčelik kazao da će razgovarati sa predstavnicima turske kompanije Tosyali holding, koja od 2012. godine gazduje tim preduzećem, i tražiti da se zaposleni ne otpuštaju 1. septembra, kako je prethodno najavljeno, već danas su počeli da se uručuju prvi otkazi u toj fabrici.

Radnici Željezare već skoro tri mjeseca protestuju, zbog najave poslodavca da će 1. septembra njih 229 ostati bez posla, a da će samo zadržati 25 zaposlenih, dok se na krovu nalaze dvije sedmice.

“Vjerovatno su ovi otkazi odštampani prije nekoliko dana. Svi smo rekli porodicama da ne prihvataju pisma iz Tosčelika, tako da gotovo svi nijesmo uzeli ta rješenja i ona su se vratila u pošti”, kazao je predstavnik radnika, Ljubiša Đikanović.

U toku su pregovori Tosyali holdinga sa državom i Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), koja je zainteresovana za kupovinu Željezare.

„Ovo je dovoljan pokazatelj koliko oni poštuju i dogovore i samu državu Crnu Goru. Onda možete zamisliti kako su poštovali radnike prethodnih deset godina. Dobili smo jutros otkaze na kućnu adresu od Tosčelika i mi te otkaze ne prihvatamo. Želim da im poručimo da je naša adresa krov i da dođu na krov i radnicima uruče otkaz“, kazao je predsjednik Sindikata Ivan Vujović.

radnici željezare, Željezarci
foto: Svetlana Mandić

Vujović je kazao da je otkaz, u kome stoji da se radni odnos završava 31.avgusta, dobilo 209 radnika, jer je njih dvadeset, koji stiču uslov za penziju, prihvatilo otpremnine od šest hiljada eura. Radnici će prema otkaznom rješenju dobiti otpremnine u iznosu od 2.392 eura.

“To nijesu otpremnine, već mizeran novac koji su planirali da daju radnicima Željezare. Imamo slučaj da je prije 15 dana radnik koji je bio angažovan na određeno dobio šest hiljada eura, a oni planiraju da radniku koji je radio na teškim poslovima 25 godina daju oko 2.400 eura. To je više nego smiješno. Da su te otpremnine i veće mi ih ne bi prihvatili, jer u ovu borbu nijesmo ušli da bi ostvarili što veće otpremnine, već da bi ostali na radnim mjestima i nastavili da izdržavamo svoje porodice”, kazao je Vujović.

Kazao je da su radnici odlučni u tome da se izbore za spas fabrike i svojih radnih mjesta, da ne prihvataju otkaze, a vlasniku Željezare su poručili da se više ne vraća u fabriku.

„Očekujem da će na sjutrašnjem sastanku, ono što je juče rečeno tokom sastanka sa Abazovićem, dobiti od Elektroprivrede konkretnije odgovore. Mi imamo samo dva zahtjeva – da se automatski ponište otkazi i da se i za naredni mjesec produži to 90 odsto od zarade. Mi smo juče kazali da prihvatamo da narednog mjeseca nemamo nikakvu zaradu, samo da nam se ne prekida radni odnos. Pozivamo premijera i Elektroprivredu da što prije završe pregovore sa Turcima i da zaštite radnike. Nadamo se da jedan strani investitor ne može više da radi u našoj drzavi kako su svi radili u prethodnih 30 godina. Iako smo iscrpljeni još smo jači I snažniji u ovoj borbi i sigurno je da nećemo dozvoliti Turcima da rade ono što su radili u prethodno deset godina – da nas pošalju kući, a oni da razvijaju svoje privatne biznise ”, poručio je Vujović.

Podsjetio je da je Abazović na jučerašnjem sastanku rekao da nema ni najmanju dilemu da će Elektroprivreda da preuzme Željezaru, kao i da će danas u toku dana pokušati da kontaktira turski Tosyali da se izdejstvuje “mjesec dana za radnike”.

“Imamo garancije i od Elektroprivrede da će da razgovaraju i oni danas očekuju odgovor kakva je odluka o ovom zahtjevu da ne ostajemo bez posla. Samo je pitanje vremena da država otkupi akcije Elektroprivrede, a ona kupi Željezaru, a mi to vrijeme očigledno nemamo”, kazao je Vujović.

Bonus video: