Računi se izdaju u oflajn režimu

Iz Uprave prihoda i carina pojasnili da je nakon uspostavljanja rada fiskalnog sistema obveznik dužan da račune izdate u oflajn režimu naknadno pošalje u fiskalni servis

18178 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog problema sa nefunkcionisanjem Vladinog servera, računi se ne izdaju u sistemu fiskalizacije, već u oflajn sistemu, rečeno je "Vijestima" iz Uprave prihoda i carina (UPC).

"Važno je istaći da su servisi i portali UPC bili nedostupni od jutros iz razloga onemogućavanja pristupa public DNS serverima u nadležnosti MJU. Dakle, svi portali i servisi iz gov.me domena od jutros nisu dostupni iz navedenog razloga", naveli su iz UPC.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) kazali su da je Vladina informatička infrastruktura od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada.

Primarna meta je struktura državnih organa, a Maraš ističe da su stručnjaci resora na čijem je čelu pravovremeno preduzeli odbrambene mjere.

Kazali su da su dobili informacije od Ministarstva javne uprave da rade na rješavanju problema, pa očekuju da će on biti riješen do kraja dana.

"Što se tiče poreskih obveznika i obaveza u dijelu fiskalizacije računa, Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga jasno je definisano da u ovom slučaju obveznik fiskalizacije izdaje račune u offline režimu rada, što podrazumijeva da kupac odnosno korisnik usluge dobija račun sa svim elementima računa izuzev JIKR koda. Nakon uspostavljanja rada fiskalnog servisa obveznik fiskalizacije dužan je sve račune izdate u offline režimu naknadno poslati na fiskalni servis, a potrošač ima mogućnost skeniranjem QR koda da provjeri validnost fiskalizacije u svakom trenutku, te ukoliko račun nije fiskalizovan u roku od 48h da prijavi tu nepravilnost", rekli su iz UPC.

Bonus video: