Abazović: Kroz rebalans budžeta ćemo predvidjeti novac za kupovinu akcija EPCG

Konačna odluka treba da se donese na jednoj od sljedećih sjednica Vlade, rekao je Abazović

30727 pregleda 37 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Ivan Ivanović
Sa pres konferencije, Foto: Ivan Ivanović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je, nakon sastanka sa predstavnicima radnika nikšićke Željezare, da je logičan korak da Vlada kupi deset odsto akcija Elektroprivrede (EPCG), te da je to odvojen posao od kupovine Željezare.

On je kazao da konačna odluka o kupovini akcija treba da se donese na jednoj od sljedećih sjednica Vlade, te da će se novac za to morati obezbijediti kroz rebalans budžeta.

"Kupovina od strane države meni izgleda logično, zato što sve energetske kompanije u svijetu rastu. To je posao u kojem u samo nekom neobjašnjivom scenariju može nešto da se izgubi, a može dosta da se dobije... Tačno je da novac nije predviđen kroz budžet ali ta pozicija mora da se otvori sa rebalansom budžeta koji će biti uskoro predložen u Skupštini", naveo je premijer.

On je kazao da je to jedan dio posla, a da je drugi korak da EPCG odluči da li želi da uđu u kupovinu Željezare.

"I oni (EPCG) su osmislili svoj plan. Oni misle da je to dobar biznis s obzirom da se ne radi samo o površinama koje su kopnene, več se radi i o vodenim površinama koje se isto mogu energetski iskoristiti", rekao je Abazović.

On je naveo da je cijena koja je na stolu 20 miliona eura.

Radnici, njih 229, će prvog septembra ostati bez posla, ako se ne nađe rješenja za nikšićku fabriku, a pojedinima su već uručeni otkazi.

"Da ne bi ostavili radnike mi smo spremni i da nešto što se tiče njihovih doprinosa podržimo kao Vlada, ali njima teško možemo da pomognemo da se prekine radni odnos ako to bude konačna odluka turske kompanij. To je najveći problem. Međutim, EPCG će u pregovorima pokušati da dobije određeni vremenski period u kojem bi se završile ove aktivnosti oko preuzimanja", rekao je Abazović.

Povezani članci

25. Avgust 2022.

Počelo uručivanje otkaza radnicima Željezare

Abazović je dodao da Crna Gora posebno tokom ljeta ima energetski disbalans, te da je cilj da ideja solarne energije zaživi.

Finansijski direktor EPCG Miro Vračar kazao je da su pregovori sa turskom kompanijom Tosjali u toku te da će kroz njih "pokrenuti neka pitanja".

"Svi smo na istom zadatku, kod svih postoji dobra i jaka volja i došli smo da rješavamo probleme što brže... Mi smo spremni kao državno odgovorna kompanija da završimo ovaj posao... EPCG je spremna da u skladu sa potrebama apsorbuje i nastoji da riješi problem svih zaposlenih u Željezari uz saglasnost i podršku Vlade", rekao je Vračar.

Predstavnik radnika Željezara Ivan Vujović kazao je da su danas dobili neka uvjeravanja od premijera i od predstavnika EPCG da će se ova situacija riješiti.

"Mi smo bili strpljivi 10 godina i sigurno ćemo biti strpljivi u ovom narednom periodu i nadamo se da će se ova agonija uskoro završiti", rekao je on.

Bonus video: