Abazović: Među brojnim računarima koji su inficirani su i iz Ministarstva finansija

"Ministarstvo finansija bekapovalo brojne podatke, nijesu ugroženi u tom nekom smislu...", rekao je premijer

32249 pregleda 10 komentar(a)
Abazović, Foto: Gov.me/Saša Matić
Abazović, Foto: Gov.me/Saša Matić

Premijer Dritan Abazović kazao je da su sajber napadom "inficirani" računari Ministarstva finansija.

On je kazao da je sajber napadima napadnuto nekoliko institucija.

"Između ostalog predmet napada je bilo i Ministarstvo finansija. Ali je Ministarstvo finansija bekaopovalo brojne podatke, nijesu ugroženi u tom nekom smislu... Među brojnim računarima koji su inficirani su i iz Ministarstva finansija", rekao je Abazović.

Premijer je kazao da su sajber napadi usmjereni na crnogorske institucije i najavio da će biti formiran dvadesetčetvoročasovni operativni tim.

Na pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtjevi za zarobljene podatke i koja je vrsta podataka zarobljena, odgovorio je da to nijesu informacije koje bi dijelio sa javnošu, ne zato što su "pretjerano tajne" nego što nijesu dovoljno provjerene.

"Mi smo i o tome ko stoji iza napada razgovarali večeras, ali s obzirom na to da nemamo jasnu sliku i jasan podatak, mislim da je sve što je bilo u medijima danas, ostalo u domenu spekulacija...Nijesmo mogli na Vijeću, od strane relevantnih ljudi koji se bave time da potvrdimo da iza ovog stoji pojedinac, grupa, država, niti smo to mogli da demantujemo, kao što ne možemo da potvrdimo da li je taj jasan zahtjev bio sa iznosom, koji semogao čuti, a koji je prilično velik...U drugim državama je uz ovakve zahtjeve stizao odštetni zahtjev, da neko vrati ono što je zarobio, ali u ovom slučaju je drugačija situacija".

Bonus video: