U Aerodromima počela trgovina foteljama?

Predsjednik odbora Dobardžić zatražio da se izmjenom Statuta njegova funkcija profesionalizuje. Prema izvorima “Vijesti”, u zamjenu ponudio i da glasa za izbor kadra BS-a za mjesto direktora. Iz Aerodroma negiraju da je bilo riječi o izmjeni Statuta, i da nema nikakvog sporenja sa zaposlenima

33993 pregleda 25 komentar(a)
Mogu li Aerodromima rukovoditi osobe bez iskustva u avijaciji?: Tivat, Foto: Sinisa Lukovic
Mogu li Aerodromima rukovoditi osobe bez iskustva u avijaciji?: Tivat, Foto: Sinisa Lukovic

Politička trgovina između Građanskog pokreta URA i Bošnjačke stranke oko imenovanja novog izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) je u punom jeku, jer dvije stranke čiji kadrovi vode Odbor direktora ACG, odnosno resorno Ministarstvo kapitalnih investicija za sada bezuspješno pokušavaju da naprave dogovor koji će zadovoljiti interese obiju strana.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” koje su potvrđene iz više izvora, na sjednici Odbora direktora ACG čij je predsjednik dr Eldin Dobardžić (URA), preksinoć nije razmatran predlog izmjena Statuta te državne kompanije a koje je inicirao Dobardžić. On je naime, predložio da se usvoje izmene Statuta kojima će se funkcija predsjednika Odbora dirketora koju on obavlja, profesionalizovati i time on postati zaposlen za stalno u ACG. Zauzvrat, Dobardžić je ponudio da će on tada glasati za imenovanje funkcionera Bošnjačke stranke (BS) Damira Gutića za novog izvršnog direktora državne aerodromske kompanije. Budući da nije uspio da kod ostalih članova Odbora i kod samog Ministarstva kapitalnih investicija na čijem je čelu predsjednik BS Ervin Ibrahimović, dobije podršku za takvu izmjenu Statuta, Dobardžić je od nje privremeno odustao i ona je ostala u tzv. “radnim materijalima” i nije stavljana na dnevni red sjednice Odbora direktora u četvrtak.

Iz uprave Aerodroma su negirali sve ove tvrdnje.

”Vijesti” su pitale da li je Dobardžić tražio izmjenu Statuta kompanije kojom bi njegova funkcija postala profesionalna i on dobio status stalno zaposlenog u ACG, kao i da li je tražio da se prihvati takav njegov zahtjev u za njegov glas za imenovanje Gutića. Zamoljen je i da prokomentariše navode iz sindakata aerodroma u Tivtu i Podgorici da se ponaša bahato prema zaposlenima, da je uveo strahovladu i da je od šefova službi tražio da samo njemu dostavljaju izvještaje. “Vijestu” su pitale koliko se kandidata i ko konkretno, prijavio na konkurs ACG za izbor izvršnog direktora.

”Informišemo Vas da su, po svim stavkama, posrijedi neistine. Odbor direktora niti je inicirao niti predlagao bilo kakve izmjene Statuta kompanije. Predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić sa kolegama u odboru i menadžmentu se, u kontinuitetu, zalažu za unapređenje standarda zaposlenih i kompanije. Kada je riječ o konkursu za izvršnog direktora ACG, on je u toku s obzirom na, podsjećamo Vas, zakonski rok od 48 sati kada prijave mogu stići poštom”, naveli su iz ACG.

Dobardžić je imenovan za predsjednika Odbora direktora ACG 18. jula, na konstitutivnoj sjednici novog saziva tog upravljačkog organa. Odlazeća Vlada premijera Dritana Abazovića (URA) je prethodno, 8. jula donijela rješenje o imenovanju Odbora direktora ACG u čijem su sastavu, pored Dobardžića, još i Kemal Purišić (Bošnjačka stranka), Slavko Vukčević (Socijalistička narodna partija), Momčilo Martinović (Demokratska partija socijalista) i Nebojša Đoković (Demokratski front). Purišić je predsjednik odbora Bošnjačke strane u Plavu, a bio je ministar rada i socijalnog staranja u vladi premijera Duška Markovića. Vukčević je bio odbornik SNP-a u Golubovcima, a Martinović je bio poslanik DPS-a. Dobardžić je član glavnog odbora URA, dok je Đoković, koji je kadar DF-a, do prije nešto više od mjesece dana bio predsjednik Odbora direktora ACG.

Oglas za predaju kandidatura za izbor novog izvršnog direktora ACG ističe krajem sedmice, ali je sada neizvjesno da li će za njegovog direktora biti izabran kadar Gutić koji je već bio viđen na toj funkciji, zbog toga što je ta partija nedavno glasala za smjenu Vlade u kojoj BS ima dva ministra. Iako se direktor ACG formalno bira nakon sprovedenog konkursa, a imenuje ga Odbor direktora većinom glasova, partije su “mjesta po dubini” ranije podijelila, a ministar kapitalnih investicija i predsjednik BS-a Ibrahimović izborio se da ta partija dobije izvršnog direktora kompanije. Plan BS-a bio je da na to mjesto postavi svog potpredsjednika i diplomiranog ekonomistu iz Plava Damira Gutića. On je od 2015. do 2021. godine bio direktor Uprave za vode, a prethodno broker i investicioni menadžer.

Oglas za izvršnog direktora Aerodroma, objavljen 12. avgusta i koji traje 15 dana, vrlo je široko postavljen, tako da je potrebno bilo koje visoko obrazovanje i bilo kojih pet godina iskustva na poslovima upravljanja, odnosno ne traži se obrazovanja iz oblasti saobraćaja i vazduhoplovstva, niti iskustvo iz rukovođenja i rada u toj djelatnosti.

Niti Gutić, niti Dobardžić koji je po struci ekonomista, nemaju nikakve stručne veze sa vazduhoplovstvom, niti radnog iskustva u djelatnosti komercijalne avijacije, za razliku od donedavnog izvšrnog direktora ACG Gorana Jandreoskog koji je početkom mjeseca iznenada smijenjen sa te funkcije sa obrazloženjem da u preteklih nešto malo više od godinu dana koliko je bio na toj funkciji nije postigao rezultate koje je obećao u svom programu.

Za sukob sa Petkovićem niko nije odgovarao

Više izvora “Vijesti” iz reda zaposlenih i rukovodstava sindikata dvaju aerodroma, potvrdilo je da vrlo teško sarađuju sa funkcionerom URA, naglašavajući da Dobardžić navodno, “pokušava da izigrava Boga i batinu u kompaniji iako gotovo ništa ne zna o tome kako se vode operacije u vazdušnim lukama i kako funkcioniše komercijalna avijacija”.

Dobardžić već ima istoriju u tom smislu, jer je krajem aprila prošle godine nakon sastanka u Podgorici između tada tek imenovanog novog Odbora direktora ACG u kome je on bio član, sa predstavnicima sindikata koji su tražili isplatu zaostalih zarada i prevazilaženje tada teške situacije u kompaniji, bio akter verbalnog sukoba koji zamalo nije prerastao i u fizički obračun sa potpredsjednikom sindikata Aerodroma Tivat i odbornikom SD u SO Tivat Igorom Petkovićem.

Obojica su tada jedan protiv drugog podnijeli prijave policiji zbog navodnih prijetnji, ali to nije rezultiralo nikakvim zakonskim sankcijama. Poslovodstvo ACG je protiv Petkovića nakon ovog incidenta pokrenulo disciplinski postupak i privremeno ga udaljilo sa posla, ali ni taj postupak, nakon što je Petković angažovao advokata, njije završen u propisanom roku nego je zastario pa se potpredsjednik sindikata tivatskog aerodroma vratio na posao i nije dobio nikakvu kaznu.

Bonus video: