Čeka li svijet ekonomska kataklizma ili oporavak?

Prognoza analitičara

18994 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Limit Prime
Foto: Limit Prime

Negativan rast američke ekonomije još uvijek je u toku, a procjena bruto domaćeg proizvoda, za protekli kvartal ne donosi optimistične rezultate. Uprkos tome, minimalni oporavak teško pogođene američke ekonomije pruža nadu.

Međutim, šta svijet zapravo čeka? Da li Amerika polako i sigurno izlazi iz recesije ili nastavlja da tone?

Američka ekonomija je u padu za 0,6% na godišnjem nivou, što je treći kvartalni pad zaredom, prema preliminarnoj procjeni Biroa za ekonomske analize. Ovo predstavlja bolji rezultat, jer je pad BDP-a prije samo mjesec dana iznosio 0.9%.

Tokom recesije, cijene akcija obično padaju. Tržišta mogu biti nestabilna, ali trejderi putem trgovanja sa CFD akcijama, mogu potencijalno da pofitiraju pri padu cijene.

Kakva je prognoza analitičara?

Neki ekonomisti tvrde da negativni rast označava početak recesije, ali neki drugi analitičari misle da je to kliše i primitivno posmatranje jedne ovakve situacije i ukazuju na prividno protivrečne aspekte. Oni navode da se stotine hiljada novih radnih mjesta otvaraju svakog mjeseca i stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou u skoro pola vijeka (3,6%), čak i u ovim trenutcima kada je inflacija dostigla svoj najveći nivo u poslednje četiri decenije - globalno.

Mada SAD zvanično još nisu ušle u recesiju, predstoje izbori 8. novembra 2022. godine, koji imaju moć da poboljšaju situaciju i povećaju BDP u sljedećem kvartalu.

Na drugoj strani planete, nalazi se naša, dobro poznata - evropska zona. Moramo baciti pogled i u kakvom se stanju nalazi BDP Eurozone.

Da li recesija prijeti Evropi?

Limit Prime
foto: Limit Prime

Kada je riječ o našem kontinentu i kada je u pitanju recesija, situacija nije toliko alarmantna. BDP Eurozone trenutno iznosi +0.6%. I u prošlom kvartalu BDP nije imao negativnu vrijednost.

Ali panika oko dugoočekivane recesije neće se tako lako smiriti, a razlog je rusko-ukrajinski sukob. Razmjere štete po evropsku ekonomiju postaju još veće i crvena svijetla se polako pale. Ukoliko se rat ne smiri, to označava samo jedno - potencijalnu recesiju. Nestašica energenata i struje prijeti i izaziva dalji rast inflacije.

Sve četiri velike ekonomije Eurozone – Njemačka, Francuska, Italija i Španija – dobile su umanjene izglede za rast u toku 2023. od strane Međunarodnog monetarnog fonda, pošto je kombinacija rata i viših kamatnih stopa zaustavila sve aktivnosti.

Rastuća inflacija u Eurozoni u julu iznosila je 8,9%, a dvocifrenu inflaciju imaju Slovačka, Belgija, Holandija, Slovenija, Estonija, Grčka, Kipar, Letonija, Litvanija i Španija.

Inflaciju, investitori i trgovci širom svijeta mogu da iskoriste kao tržišnu priliku i trguju CFD robom.

Evropska centralna banka nastaviće da povećava kamatne stope, a očekuje se još jedno povećanje u septembru kako bi riješila problem sa rastućom inflacijom.

Što ovakva situacija predstavlja za trgovce?

Situacija na tržištu poput ove, može biti dobra prilika za trgovinu CFD roba. Prednost CFD trgovanja je ta što daje priliku trgovcima da potencijalno zarade novac bez obzira na pravac u kojem se cijene kreću.

Ovaj način investiranja je specifičan zbog mogućnosti da zaradite i na padu i na rastu cijena jednog proizvoda. Trejderi mogu koristiti leveridž kako bi povećali svoj potencijalni dobitak.

Kako zaraditi od trgovine CFD roba?

Trgovati možete na vrlo jednostavan i efikasan način - otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje poznatim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete OVDJE, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 242.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: http://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 242

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin