Đukanović: Predložićemo vlasnicima Željezare da radnicima produže ugovore još dva mjeseca

"Tosčelik je u obavezi da isplati određene otpremnine radnicima, a to je nekih šest bruto zarada. Mi već imamo neke ideje kako da to premostimo. Predložio sam radnicima da prihvate da im se produži status još dva mjeseca i ukoliko bi tada došlo do isplate otpremnina da im od tog novca odbiju ove dvije plate""

19650 pregleda 18 komentar(a)
Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Đukanović, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) predložiće vlasnicima Željezare Tosčelik da radnicima, kojima ugovor ističe 1. septembra, isti produže još dva mjeseca, vjerujući da bi za taj period i priča oko preuzimanja Željezare od strane energetske kompanije bila završena. To je na konferenciji za novinare kazao predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

"Tosčelik je u obavezi da isplati određene otpremnine radnicima, a to je nekih šest bruto zarada. Mi već imamo neke ideje kako da to premostimo. Predložio sam radnicima da prihvate da im se produži status još dva mjeseca i ukoliko bi tada došlo do isplate otpremnina da im od tog novca odbiju ove dvije plate", kazao je Đukanović.

Dodao je i da ne zavisi sve od njih, već od vlasnika Tosčelika.

"Prvo treba da se dogovorimo sa njima, a ovo ću im predložiti na sastanku koji je zakazan u 15 časova", kazao je Đukanović.

Na pitanje "Vijesti" da li očekuju da Vlada pomogne u servisiranju obaveze prema radnicima, kada su njihove zarade u pitanju, Đukanović je kazao da je to ostavljeno da bude zajednička obaveza EPCG, Vlade i Opštine Nikšić, jer za plate radnika, na mjesečnom nivou, je potrebno oko 120 hiljada eura

Prema njegovim riječima spremna je da kupi Željezaru, kao i za partnerstvo sa eventualnim investitorima, ali prethodno moraju vidjeti sa kojom imovinom raspolaže pomenuta kompanija, jer kako je kazao, Željezara je "suvo zlato", a oni imaju "dobru priču" iz koje bi korist izvukla i energetska kompanija, i radnici, i investitori.

Kazao je da im za gradnju buduće solarne elektrane u Željezari, formalno, nijesu potrebni partneri, ali da se već javio određeni broj zainteresovanih investitora, ne želeći da saopšti o kojim partnerima je riječ.

"Vlada je bila spremna da preko EPCG izvrši kupovinu Željezare, i EPCG je iskazala spremnost da učestvuje u tom projektu. Znamo da u Željezari radi 229 radnika, da je teška situacija, prihvatili smo se da uđemo u realizaciju tog projekta budući da u Željezari zaista postoji jedan energetski potencijal. Što se tiče izgradnji solarne elektrane, nama niko nije potreban, ima toliko novca na tržištu da mi to sami možemo da radimo. Međutim, imamo značajan broj investitora koji će morati nešto da investiraju u proizvodne pogone, u osnovnu djelatnost Željezare, ukoliko žele da budu partneri u gradnji elektrane", kazao je Đukanović.

Istakao je da Željezara ima veliki energetski potencijal i podsjetio je da je EPCG pokušala da proda akcije, da nije bilo zainteresovanih, tako da je Elektroprivreda imala dvije mogućnosti – ili da za te akcije ne dobije ništa ili da prihvati spremnost Vlade da otkupi te akcije i da EPCG postane vlasnik željezarine imovine.

"Na ovaj bi način svi bili pobjednici – i Elektroprivreda, i radnici i investitori. Obezbijedili bi nova radna mjesta i sačuvali simbol Nikšića i Crne Gore“, poručio je Đukanović.

Bonus video: