Đukanović: U energetskom sektoru propuštene decenije za izgradnju novih proizvodnih pogona

Predsjednik Odbora direktora EPCG kazao da je trenutna situacija na berzi nestvarna i da je cijena premašila cifru od 800 eura po megavat-satu (MWh), a da će u četvrtom kvartalu, kao i u 2023. godini, prema procjenama cijena ići i preko 900 eura po MWh

7314 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Prema riječima predsjednika Odbora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutina Đukanovića, decenije su propuštene za izgradnju novih proizvodnih pogona, a da je poražavajuća činjenica da je iz kompanije u proteklim šest-sedam godina trećim licima otišlo preko 200 miliona eura.

Podsjetio je da je EPCG za sopstene akcije kompaniji A2A platila 105 miliona, da su za kupovinu Rudnika uglja izdvojili 32 miliona. Kazao je da je prvi put u istoriji, u državni budžet, na osnovu ostvarene dobiti u 2020, uplaćeno 30 miliona eura.

Prema njegovim riječima trenutna situacija na berzi je nestvarna, jer je cijena premašila cifru od 800 eura po megavat-satu (MWh), a da će u četvrtom kvartalu, kao i u 2023.godini, prema procjenama cijena ići i preko 900 eura po MWh.

"Porazno je da u prethodnih 40 godina ništa nije urađeno u postupku izgradnje energetskih objekata, a skandalozno je da u periodu jun, jul, avgust, kada imamo najviše solarnog potencijala, imamo i najveći deficit električne energije", kazao je Đukanović.

Smatra da povećanjem cijene električne energije za građane, koji plaćaju cijenu od 50 eura po MWh, Elektroprivreda ne bi dobila ništa, ali bi građani bili destabilizovani, a EPCG je "fer odnosom i povoljnim popustima pokazala da je servis građana".

Tokom 2020. godine Elektroprivreda je uvezla električne energije u vrijednosti preko 160 miliona, a izvezla 110 miliona eura, Đukanović vjeruje da će moći da obezbijede sredstva da redovno servisiraju obaveze.

Istakao je da je električna energija jedan od rijetkih proizvoda koji je potpuno konkurentan na svim svjetskim berzama, da tu šansu treba iskoristiti, ali i istakao primjedbu što im administracija otežava realizaciju projekata koji bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu proglašene nacionalnim interesom, kako bi se izbjegle sve procedure.

"Mislio sam da ćemo lani početi gradnju vjetro parka na Gvozdu, a ustvari tek treba da počnu zemljani radovi. Čekali smo dva i po mjeseca odluku jedne institucije zbog dvije od 20-ak vjetrenjača, jer one, navodno, mogu da ugroze životnjski svijet, konkretno – slijepe miševe. Da i ne govorim kako nam funkcioniše sistem javnih nabavki, koliko nas usporava to odlaganje po desetak dana", kazao je Đukanović.

Bonus video: