ASP: UPC krije plaćanja Blaža Đukanovića i povlašćenih, koncesione naknade prvi put proglašene tajnom

"UPC proglasila je sada po prvi put iznose plaćenih koncesionih naknada poreskom tajnom, ali pri tome uopšte nije navela koje su to nove odlučne okolnosti/činjenice koje ih čine tajnim podatkom, jer ih je u prethodnim godinama uredno dostavljala"

19124 pregleda 30 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) saopštila je da je Uprava prihoda i carina (UPC) prvi put proglasila poreskom tajnom isplate koncesionih naknada, koje državi plaćaju vlasnici malih hidroelektrana (mHE) ili vlasnici rudnika u zemlji, što je nedopustiv pravni presedan, koji transparentnost u zemlji gura ispod granice koja je postojala čak i u vrijeme potpune vladavine DPS-a.

Iz ASP su kazali da su u ranijem periodu iz UPC tu vrstu podataka uredno dostavljala na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ne samo njima već i drugim nevladinim organizacijama, a odobrene informacije bi objavila i na svojoj veb stranici.

"Međutim, UPC prošle sedmice je odbila zahtjev ASP, koja je tražila iznose plaćenih koncesionih naknada od strane 18 privrednih subjekata, koji su do sredine ove godine gazdovali sa 30 mHE, a kojima potrošači kroz račune za struju plaćaju milionske subvencije", navode iz ASP.

Kazali su da su izgradnjom malih hidroelektrana rijeke u zemlji u značajnoj mjeri devastirane.

"A, u ovom biznisu su privilegovane firme i pojedinci bliski vrhu DPS-a, ali i rodbina tog partijskog vrha, poput Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika (Mila Đukanovića)", navodi ASP.

Dodaju da su rijeke na kojima su sagrađene mHE prirodno dobro svih građana, za koje se plaćaju koncesione naknade državi.

"UPC proglasila je sada po prvi put iznose plaćenih koncesionih naknada poreskom tajnom, ali pri tome uopšte nije navela koje su to nove odlučne okolnosti/činjenice koje ih čine tajnim podatkom, jer ih je u prethodnim godinama uredno dostavljala. Prethodno je Uprava odbila da ASP-u dostavi iznose plaćenih koncesija firme 'Gradir Montenegro' iz Pljevalja, koja gazduje rudnikom u toj opštini i iza koje stoji poljski kapital, nakon preprodaje od Nikšićanina Veselina Pejovića", kažu iz ASP.

Rude su takođe, kako kažu iz ASP, prirodna dobra svih građana, za čije se korišćenje državi plaća koncesiona naknada, te je, navode, nesporan javni interes da građani imaju informacije ove vrste i potpuno je nevjerovatno da se i ove koncesione naknade proglašavaju poreskom tajnom".

Ističu da je rješenja kojima se naknade proglašavaju tajnom potpisao novi direktor UPC Rade Milošević.

"Kadar Ure, čiji se lider javno zalaže za potpunu transparentnost informacija u posjedu državnih organa, ali očito da to ostaje samo na retorici, a ne i djelima. ASP će pokrenuti odgovarajuće pravne postupke u pokušaju da dobije tražene informacije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: