Za električna vozila 31 prijava

Interesovanje za subvencije Eko-fonda veće kod građana i privrede nego kod javnog sektora

25655 pregleda 8 komentar(a)
Subvencije do 5.000 eura za kupovini vozila (ilustracija), Foto: Shutterstock
Subvencije do 5.000 eura za kupovini vozila (ilustracija), Foto: Shutterstock

Na javni konkurs namijenjen javnom sektoru za dodjelu subvencija do 5.000 eura za kupovinu električnih i hibridnih vozila stigla je jedna prijava, a za isti poziv namijenjen građanima i privatnom sektoru 30 prijava.

Te podatke “Vijestima” je dostavio Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) koji je organizator konkursa.

Iz Eko-fonda su kazali da odaziv javnog sektora nije na zadovoljavajućem nivou, s obzirom na to da je za sada samo Radio-televizija Crne Gore ostvarila pravo na dodjelu subvencije za kupovinu dva električna vozila (10.000 eura).

Napominju da javni sektor ima važnu ulogu u promovisanju e-mobilnosti, te da im dodjela subvencija od Eko-fonda omogućava da stvore finansijski opravdano ulaganje i da tako aktivno doprinosi konceptu e-mobilnosti u njegovoj ranoj fazi razvoja.

”Subvencionisanjem nabavke električnih i hibridnih vozila, direktno se utiče na podsticaje za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i smanjenje izvora zagađenja vazduha odnosno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u drumskom saobraćaju na teritoriji Crne Gore, te bi javne institucije trebale prepoznati važnost, planirati i razvijati koncept e-mobilnosti u okviru svojih voznih parkova i na što bolji način iskorisile mogućnost finansijske podrške koji im je dostupan”, ocijenili su iz Eko-fonda.

Konkurs za javni sektor traje do 31. oktobra ove godine, za njega je ukupno opredijeljeno 100.000 eura, a mogu se prijaviti državni organi (Vlada, Skupština, Predsjednik, sudovi...), opštine, javne ustanove, kompanije koje su u većinski državnom vlasništvu...

Subvencije pri kupovini električnih vozila (putnička i terentna) iznose 5.000 eura, dok se sa 2.500 eura subvencioniše kupovina hibridnih vozila, a sa 20 odsto kupovina električnih motocikala. Javni sektor i kompanije po korisniku mogu dobiti subvencije za najviše dva vozila.

Evropski parlament je u junu, prepoznajući značaj ovog pitanja, usvojio zakon koji predviđa da će se u Evropi od 2035. godine prodavati samo automobili sa nultom emisijom štetnih gasova, što znači da će biti zabranjena prodaja novih vozila na benzin i dizel.

Želja je da se u Evropi ubrza prelaz na električna vozila i da se proizvođači automobila podstaknu da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno podstaknuto drugim zakonom, koji će od država članica zahtijevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.

Prema podacima Eko-fonda, na konkurs od 30 prijava koje su podnijeli građani i privatni sektor 19 je prijavljenih građana, deset prijava kompanija i jedna prijava preduzetnika. Od tog broja uslove je ispunilo 27 prijavljenih (19 građana, sedam firmi i jedan preduzetnik), sa kojima je potpisan ugovor o namjenskom korišćenju novca.

Konkurs za građane i privatni sektor je trajao do 30. maja, kada je zatvoren, jer se sav najmijenjeni novac od 100.000 eura utrošio.

”Eko fond je zadovoljan interesovanjem i odzivom građana i privrede kada su u pitanju javni konkusi koji se odnose na finansijske podsticaje za razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori, što govori u prilog i činjenica da su već drugu godinu zaredom opredijeljeni novac za ovu vrstu podsticanja dodijeljena u realtivno kratkom roku, te da i nakon raspodjele i utrošenosti i dalje vlada veliko interesovanje građanai privrede”.

Zainteresovanost građana za električna vozila je, prema podacima Monstata, porasla, jer je broj njihovih korisnika na kraju prošle godine iznosio 323, što je povećanje od čak 122 automobila u odnosu na godinu ranije, dok ih je na kraju 2019. bilo svega 145.

Eko-fond je osnovala Vlada Duška Markovića 2019. godine sa početnim kapitalom od 50 hiljada eura, a finansira se putem mjesečnih naknada od preduzeća koja koriste ložišna postrojenja i postrojenja na električnu energiju i koja zagađuju životnu sredinu.

Bonus video: