Mojkovcu i Baru pomoć za uklanjanje otpada

Kako su samo dva korisnika ostvarili pravo na subvencije, više od 100 hiljada nije potrošeno

3403 pregleda 3 komentar(a)
Više od 100 hiljada eura predviđenih konkursom ostalo neiskorišćeno (ilustracija), Foto: LUKA ZEKOVIC
Više od 100 hiljada eura predviđenih konkursom ostalo neiskorišćeno (ilustracija), Foto: LUKA ZEKOVIC

Pravo na subvencije Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) za realizaciju projekta uklanjanja otpada odbačenog u životnu sredinu (divlje deponije) ostvarili su Opština Mojkovac i preduzeće “Komunalne djelatnosti Bar”, rečeno je “Vijestima” iz ove institucije.

Ukupna vrijednost subvencija je bila 170.000 eura, a novac nije iskorišćen u potpunosti, jer je maksimalni iznos podrške koju je korisnik mogao ostvariti bio najviše do 34.000 eura sa PDV-om (80 odsto prihvatljivih i opravdanih troškova ukupne vrijednosti), dok je preostali iznos od najmanje 20 odsto ukupnih troškova snosi korisnik.

Eko-fond je 5. maja objavio konkurs, a on je zatvoren 20. juna. Kako je samo dva korisnika ostvarilo pravo na subvencije, više od 100 hiljada nije potrošeno.

Iz Eko-fonda su objasnili da je osnovni razlog zbog kojeg su se opredijelili da prvi projekat iz oblasti životne sredine bude sanacija divljih deponija je doprinos ispunjavanju mjere eliminacije nelegalnog načina odlaganja otpada, sanacija i remedijacija ovih deponija, a što je propisana državnim planom upravljanja otpadom. Uz to, cilj je i da se doprinese pružanju podrške opštinama u sprečavanju nelegalnog deponovanja otpada i prevencije nastajanja novih divljih deponija, odnosno ispunjavanja obaveza predviđenih lokalnim akcionim planovima upravljanja otpadom.

Kako su pojasnili, kao korisnici su bile prepoznate opštine i kompanije koje su registrovane za pružanje komunalnih usluga, a koje nisu imale poslovne račune u blokadi i koje nemaju neizmirenih poreskih obaveza prema Upravi prihoda i carina.

Eko-fond ima u planu, shodno planiranom prilivu novca, da raspiše do kraja ove godine javni konkurs za dodjelu subvencija za realizaciju projekta nabavke komunalne opreme vrijedan 170.000 eura.

”Svrha ovog javnog konkursa je doprinos uspostavljanju kvalitetnijeg, postojanijeg i ekonomski efikasnijeg sistema upravljanja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite i unapređenja životne sredine i zaštitom javnog interesa te podsticanja sistema odvojenog prikupljanja, razvrstavanja i recikliranja otpada unutar opština”, navedeno je iz Eko-fonda.

Bonus video: