Završena blokada radnika Kombinata aluminijuma

Nakon saopštenja UPC da je novac za povrat PDV odobren i upućen na dalju proceduru prema Ministarstvu finansija i trezoru, Dožić je na pitanja da li će se nastaviti sa proizvodnaj odgovorio da je to pitanje za Veselina Pejovića

20745 pregleda 60 komentar(a)
Sa mjesta blokade, Foto: Ivan Ivanović
Sa mjesta blokade, Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 30.08.2022. 15:06h

Više od stotinu radnika Kombinata aluminijuma (KAP) blokiralo je na sat vremena saobraćajnicu prema Aerodromu Podgorica, na raskrsnici prema KAP-u.

Oni su sa kamionima i dizalicama zaustavili saobraćaj u oba smjera.

Ranije danas iz Uniproma, koji je vlasnik KAP-a, je saopšteno da će od 1. septembra raskinuti poslovno tehničku saradnju sa oko 300 zaposlenih u primarnoj proizvodnji.

Direktor proizvodnje u KAP-u Nebojša Dožić kazao je da je jutros dobio dopis od vlasnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića koji ga je obavijestio da prvog septembra zaustavljaju proizvodnju u KAP-u.

"Svi radnici moje kompanija, ja računam oko 300 ostaju bez posla", rekao je Dožić.

On je kazao da ga je Pejović obavijestio i da Uprava prihoda i carina duguje Unipromu 7,8 miliona eura od povraćaja PDV.

"KAP je 100 odsto izvozna firma i taj PDV je davno trebao biti vraćen Unipromu kako bi mogao da podmiri svoje obaveze, isplati plate radnicima i drugim kompanija koje čekaju red", rekao je Dožić.

On tvrdi da su Uniprom i Uniprom metali platili sve svoje obaveze državi, te da po zakonu njima mora biti vraćen novac.

"Uniprom ne traži ništa sem da mu se vrate njihove pare. Uniprom nije tražio okupljanja ni od mene ni od radnika. Radnici su zahtijevali da napravimo ovo danas, ja zajedno sa njima tražimo od države da plati Unipromu ono što je njihova zakonska obaveza, a onda ćemo od Uniproma da tražimo da nastavi proizvodnju", rekao je Dožić.

Kazao je da UPC nije odgovorila na više dopisa koje je poslao Uniprom.

Nakon saopštenja UPC da je novac za povrat PDV odobren i upućen na dalju proceduru prema Ministarstvu finansija i trezoru, Dožić je na pitanja da li će se nastaviti sa proizvodnjom odgovorio da je to pitanje za Veselina Pejovića.

Predsjednik odbora Uniproma Zoran Vukčević optužio je na protestu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da diruguje cijelim procesom u kontinuitetu.

"Uniprom je iz ove situacije mogao da izađe samo na dva načina. Jedan je da uđe u neispunjavanje obaveza pa da iz duboke nelikvidnosti ide u susret stečaju, a drugo je da zaustavi dok se još nešto da spasiti od kompanije. U ovom momentu već 200 radnika je bez posla, to je neopozivo, a taj broj se može uvećati na 1.000", rekao je Vukčević.

Blokada je nakon sat vremena protesta završena.

Bonus video: