Sjutra sastanak o budućnosti zaposlenih u KAP-u

Iz Uniproma tvrde da im je dio novca od povrata PDV-a uplaćen, ali, ne i kompletan iznos.

5363 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predstavnici kompanije Alind, preko koje su zaposleni radnici u primarnoj proizvodnji u Kombinatu aluminijuma (KAP) i predstavnici Ministarstva finansija će se sjutra sastati kako bi razgovarali o budućnosti zaposlenih u KAP-u, ali i o svim namjernim pritiscima na poslovanje ove kompanije, saopšteno je iz Uniproma.

"Nakon ovog sastanka, Uniprom će obavijestiti javnost o odluci vezanoj za saradnju sa Alindom", naveli su iz kompanije.

Oni su saopštili da je dio novca od povrata PDV-a uplaćen Unipromu, ali, kako tvrde, ne i kompletan iznos.

"Čim bude sve uplaćeno, javnost će biti obaviještena. Takođe, obavještavamo javnost da su nas iz PU (Poreska uprava) obavijestili o vanrednoj inspekcijskoj kontroli za posljednje tri godine, a sve nakon saopštenja koje smo poslali iako se svakog mjeseca uredno vrše kontrole. Naravno, ne samo da su dobrodošli već, kao što smo puno puta i pokazali, otvoreni smo apsolutno za sve provjere", kažu iz kompanije.

Više od stotinu radnika KAP-a na sat vremena blokiralo je juče saobraćajnicu prema podgoričkom aerodromu, nakon što je najavljeno da će oko 300 zaposlenih 1. septembra ostati bez posla.

Kompanija Uniprom, vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP), tvrdi da joj je Uprava prihoda i carina (UPCG) ugrozila poslovanje jer joj nije u zakonskom roku uplaćen povrat poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 7,78 miliona eura zbog čega su najavljene krivične prijave protiv odgovornih službenika u UPC i raskidanje ugovora sa 300 zaposlenih 1. septembra.

Uniprom je u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića. Iz UPC, čiji je direktor Rade Milošević, su na optužbe Uniproma odgovorili da rade sve zakonito i po ustaljenim procedurama i da je toj kompaniji povrat PDV-a redovno uplaćivan. Unipromu je iz UPC poručeno da ako su ranije imali neki povlašćeni status više ga neće imati, niti će njihovi pritisci uroditi plodom.

Iz Uniproma su naveli da ne vjeruju da na svijetu postoji firma koja je kompletnu dokumentaciju privatizacije i poslovanja otvorila za javnost kao što su to ini učinili.

"Ovo je i poziv svim nadležnim institucijama. Vrata Uniproma su potpuno otvorena za sve kontrole i provjere, kad god žele i sa posebnim zadovoljstvom. Ovakva vrsta pritiska je dodatna potvrda da cilj ne bira sredstva i da niske strasti zauzimaju mjesto profesionalizmu. Što drugo očekivati? Nijesmo jedini kojima ovo rade - svako ko se suprotstavio bezakonju, uslijedila je neka vrsta inspekcije. Vjerujemo u rad sudskih organa i sigurni smo da će ovakvim zloupotrebama stati na put", naveli su iz Uniproma.

Iz Uniproma kažu da "zaboravljaju da se isti taj budžet puni od rada privrednika ove zemlje".

"Ali, nije problem možemo da zaključamo svi vrata pa da napune budžet neđe sa strane, kako su i naučili. Samo naprijed, a mi ćemo uskoro proglasiti ekonomiju zatvorenom", poručili su iz Uniproma.

Oni navode da je uvijek u institucijama bilo ljudi koji časno i savjesno obavljaju posao i koji nijesu spremni da idu u zatvor zbog nekolicine egocentrika koji neistinama pokazuju svoje slabosti.

"Dok ego vodi ekonomiju, stići ćemo, ali niđe", zaključili su iz kompanije.

Bonus video: