Most na Bojani čeka Prostorni plan

Ministarstvo kapitalnih investicija nema tehničku dokumentaciju za most koji treba da spoji Crnu Goru s Albanijom. Ministarstvo prostornog planiranja ne zna datum završetka strateškog planskog dokumenta

8500 pregleda 7 komentar(a)
Udaljenost između Ulcinja i Velipoje će biti kilometar (ilustracija), Foto: Tviter Dritan Abazovic
Udaljenost između Ulcinja i Velipoje će biti kilometar (ilustracija), Foto: Tviter Dritan Abazovic

Izgradnja mosta na Bojani koji treba da spoji Crnu Goru i Albaniju izvjesno neće početi prije donošenja Prostornog plana (PP) države, zato što se most računa u infrastrukturne projekte i kao takav mora biti prepoznat u ovom strateškom dokumentu.

Ova informacija je zvanično potvrđena u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

Premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama početkom juna su predstavili u Skoplju na bilateralnom susretu u okviru samita “Otvoreni Balkan” zajednički projekat izgradnje mosta preko Bojane koji će spajati Ulcinj sa Velipojem.

Vlada u mandatu Zdravka Krivokapića je na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pomjerila izradu PP-a države do kraja ove godine, iako je prvobitni rok bio 7. mart.

Izvjesno je da ovaj strateški dokument neće biti završen do kraja ove godine. Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović je početkom jula u parlamntu saopštila da je napravljen koncept PP-a na koji će Savjet za reviziju dati mišljenje, nakon čega bi se moglo krenuti u pravljenju nacrta. Kada će tačno biti donijet taj dokument, kao i novi Zakon o planiranju prostora i izgradnje objekata, nije mogla da precizira.

“Ako treba da pređemo preko rokova, to ćemo i uraditi zbog kvaliteta”, rekla je ministarka.

Iz MKI su objasnili da nijesu u posjedu tehničke dokumentacije mosta preko Bojane.

”S obzirom da je u pitanju infrastrukturni objekat koji povezuje dvije države i da je u toku izrada PP-a Crne Gore do 2040. godine koji će sagledati mogućnost da se predmetni most uvrsti u PP, nakon toga će se kroz most sa Republikom Albanijom definisati obaveze i nadležnosti obje strane u dijelu tehničke dokumentacije i izvođenja radova”, kazali su u resoru kojim rukovodi Ervin Ibrahimović.

Abazović je u junu poručio da vjeruje da će početkom septembra moći da potpišu Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane.

”Ovaj projekat, odnosno most, nije važan samo zbog toga što bi se njime smanjila dužina puta koji spaja ova dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal da bude vrlo atraktivno turističko mjesto, čemu bi sigurno doprinijela izgradnja mosta. Svi se nadamo i vjerujemo da bismo ovim unaprijedili i razvijali nabolje naše države”, istakao je on tokom prezentacije projekta.

Iz kabineta premijera su kazali da su razgovori o ovom projektu započeti tokom prve posjete Abazovića dok je bio potpredsjednika 42. Vlade, kada je najavljen rad na izradi projekta međunarodnog mosta preko rijeke Bojane.

”Moramo da uspostavimo dogovor i da se međusobno razumijemo koliki je ukupni budžet za ovu investiciju. Mi smo za, i projekat je fantastičan. Most bi omogućio i mnogo bolju komunikaciju ove dvije države”, saopštio je Rama.

U saopštenju kabineta premijera je bilo i navedeno da je u budžetu za 2022. godinu odvojeno “oko 3.500.000 eura za izgradnju pomenutog infrastrukturnog projekta koji će povezati dvije države”, a da oko 34 kilometra nedovoljno iskorišćenih pješčanih plaža na tom području ove dvije države ima potražnju od oko 500.000 turista na godišnjem nivou.

Istaknuto je da je trenutna udaljenost između Ulcinja i Velipoje oko 73 kilometra, a da bi sa izgradnjom mosta ona bila svedena na oko jedan kilometar.

Bonus video: