Dobit Luke Bar 5,23 miliona eura

Barska kompanija za prvih šest mjeseci ove godine najviše prihoda imala od pretovara boksita i bakra

5917 pregleda 6 komentar(a)
Prihodi se uvećali za 2,4 puta: Luka Bar, Foto: Shutterstock
Prihodi se uvećali za 2,4 puta: Luka Bar, Foto: Shutterstock

Luka Bar, koja je u većinskom vlasništvu države, ostvarila je bruto dobit od 5,23 miliona eura za prvu polovinu ove godine, što je značajno bolji rezultat u odnosu na uporedni period lani, kada je ostvaren dobitak od 93 hiljade, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.

Ukupni prihodi od januara do kraja juna iznosili su 11,93 miliona i za 2,4 puta su veći nego lani, dok su rashodi bili 6,69 miliona, što je rast od 38 odsto.

Dio prihoda od 3,88 miliona eura odnosi se na prihod po osnovu fakturisane skladišnine veće količine tereta koja je u Luci Bar ostala duže od godinu.

”Neočekivano dugo zadržavanje robe na skladištu prouzorkovalo je povišene troškove skladišnine zbog toga što je roba ušla u treći period obračuna kada se cijena višestruko povećava u skladu sa ugovorom”, objasnili su iz menadžmenta kompanije.

Najviše je prihodovano od rasutog tereta - 8,4 miliona eura, od čega čak 5,3 miliona od pretovara boksita, a u značajnoj mjeri prihod je ostvaren još od koncentrata bakra od 2,45 miliona eura.

Od generalnog tereta Luka Bar je prihodovala gotovo milion, najviše od skladištenja banana - 156 hiljada eura, što je četiri puta više nego prošle godine. Zanimljivo da je Luka na osnovu skladišta cigareta zaradila pet hiljada eura, dok je lani ta vrijednost iznosila 37 hiljada.

Od izvoza tečnog tereta (dizel i benzin) barska kompanija ostvarila je 340 hiljada eura prihoda, što je za nijansu više nego 2021. godine.

”U periodu 1. januara do 30. juna pretovarene su ukupno 1.053.742 tone tereta, što je za 538.534 tone više u odnosu na isti period prethodne godine”, naveli su iz kompanije i dodali da je to za dva odsto više u odnosu na plan.

U dijelu rashoda polovina ili 3,28 miliona je otišlo na troškove i naknade zarada. Na kraju juna preduzeće je imalo 426 zaposlenih, a njih 415 radi na neodređeno. U izvještaju menadžmenta se navodi da je u prvoj polovini godine novozaposleno 24 osoba, a da je za sedam prestao radni odnos.

U odnosu na uporedni period prethodne godine, došlo je do povećanja vrijednosti stalne imovine za 774 hiljade, a njena ukupna vrijednost je skoro 60 miliona eura, koliko iznosi i ukupni kapital preduzeća.

Nakon pozitvnog rezultata ukupni gubitak kompanije sada iznosi 14,46 miliona.

Bonus video: