Opština Pljevlja raspisala poziv za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja je budžetom za 2022. godinu opredijelio 20.000 eura za sufinansiranje troškova postupka MPO u ovoj godini

6908 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Skupština opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Skupština opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja raspisala je prvi put javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje (MPO) za ovu godinu, kao jedna od mjera za povećanja nataliteta na teritoriji opštine Pljevlja.

Pravo za učestvovanje u javnom pozivu imaju korisnici partneri od kojih makar jedan ima državljanstvo Crne Gore, da jedan od partnera ima prebivalište na teritoriji opštine Pljevlja najmanje dvije godine prije datuma objavljivanja javnog poziva, da je postupak MPO jedini način kojim se može postići trudnoća i da su u toku postupka MPO do dana zaključenja javnog poziva.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja je budžetom za 2022. godinu opredijelio 20.000 eura za sufinansiranje troškova postupka MPO u ovoj godini.

Korisnicima koji sredstva za postupak MPO više ne mogu ostvariti na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, a žele da se ostvare kao roditelji biće priznato do 80 odsto troškova, a najviše do 2.000 eura po priloženim računima ukoliko ovaj postupak budu radili u Crnoj Gori, a u inostranstvu do 60 odsto troškova, a najviše do 4.000 eura po priloženim računima.

Korisnicima koji su u postupku MPO na teret Fonda za zdravstveno osiguranje u iznosu do 500 eura po priloženim računima.

Sredstva za sufinansiranje troškova za postupak MPO korisnici mogu dobiti samo nakon svih iskorišćenih pokušaja MPO na teret Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Zainteresovani prijave mogu podnijeti do 1. novembra arhivi Građanskog biroa Opštine Pljevlja.

Predsjednik Opštine Pljevlja je formirao Komisiju za raspodjelu sredstava za sufinansiranje troškova MPO za 2022. godinu koja će razmotriti pristigle prijave, i ukoliko bude neophodno obaviti intervju sa podnosiocem prijave. Odluka o raspodjeli planiranih sredstava biće donesena u roku od 30 dana od dana završetka javnog poziva.

Bonus video: