"Plantaže" obnovile vozni park, iako su na crnoj listi poreskih dužnika

“Vijestima” su iz kompanije kazali da su u skladu sa Planom javnih nabavki, realizovali nabavku vozila čija je planirana vrijednost bila 323.680 eura, a ukupna realizovana 323.668 eura sa PDV-om
54 pregleda 5 komentar(a)
Nova vozila Plantaže, Foto: Privatna arhiva
Nova vozila Plantaže, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.10.2017. 17:30h

Državna kompanija Plantaže nastavila je da obnavlja vozni park, iako je na crnoj listi poreskih dužnika i, prema završnom računu za 2016. godinu zadužena deset miliona eura kod banaka.

Kompanija je nabavila 24 vozila, od čega su 15 putničkih i devet teretnih. To je druga nabavka vozila kompanije u ovoj godini, nakon što je prije nekoliko mjeseci nabavljeno 11 automobila.

“Vijestima” su iz kompanije kazali da su u skladu sa Planom javnih nabavki, realizovali nabavku vozila čija je planirana vrijednost bila 323.680 eura, a ukupna realizovana 323.668 eura sa PDV-om.

„Što se tiče finansijskog dijela, vozila se finansiraju lizingom na četiri godine, a nabavljena su za iskazane i planirane potrebe korišćenja raznih sektora kompanije“, naveli su iz Plantaža odgovarajući na pitanje za koju službu Plantaža su namijenjena ova dodatna vozila i da li je njihova kupovina bila neophodna imajući u vidu obaveze kompanije.

Prije nekoliko mjeseci, kako su „Vijesti“ objavile, državna kompanija za proizvodnju vina kupila je 11 novih ”fordova” za ukupno 166.598 eura (sa PDV-om) za potrebe sektora prodaje.

Plantaže su i 2011. godine kupile više od 20 luksuznih vozila marke „pasat“, „golf“, „polo“.

Kompanija je prošle godine prijavlila više od 2,09 miliona eura profita. mišljenje ovlašćenog revizora Međutim revizorska kuća HLB Mont Audit, iskazala je mišljenje sa rezervom i to u devet tačaka. U revizorskom izvještaju je, između ostalog, navedeno, da je “aktiva kompanije potcijenjena, šta je dovelo u pitanje realnost prikazivanja finansijskog položaja, te promjenu finansijskog položaja i rezultate poslovanja za 2016. godinu.“

Plantaže su u prvoj polovini godine ostvarile gubitak od 3,99 miliona eura.

Iz Plantaža su objasnili da je gubitak u prvoj polovini godine karakterističan u poslovanju takvog privrednog sistema, jer su rashodi veći od ostvarenih prihoda iz razloga što je to period intenzivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji.

Vlasnik oko 22,22 odsto Plantaža je državni Investiciono-razvojni fond, udio Fond PIO je oko 21,49 odsto, Sosiete ženeral banka ima 9,2 odsto, Zavod za zapošljavanje 8,5 odsto, a Vlada 3,6 odsto.

Počela isplata dividende akcionarima preko CKB

Iz Plantaža su kazali da su dividendu za 13.186 akcionara, građana Crne Gore, od 108.323 eura uplatili na račun u CKB banci, 25. septembra.

“U skladu sa zaključenim ugovorom sa CKB-om, akcionarima koji posjeduju račun kod te banke, dividenda je istog dana uplaćena, a akcionari koji nemaju otvorene račune, mogu podići dividendu na svim šalterima, ove banke, u svim opštinama u Crnoj Gori”, rekli su iz kompanije.

Dodali su da je dividenda za zaposlene od 9.254 eura uplaćena takođe 25. septembra na njihove tekuće račune.

“Dividenda za 233 akcionara-stranca, kao i dividenda za pravna lica u Crnoj Gori se isplaćuje po dostavljanju naznaka za uplatu od strane akcionara. Dividenda za većinske akcionare, državne fondove, Vladu i Sosiete ženeral banku će biti isplaćena u narednom periodu. Dividenda po jednom vaučeru uloženom u Plantaže iznosi 9,43 eura“, zaključili su iz kompanije.

Skupština akcionara Plantaža koja je održana 30. juna ove godinje donijela je odluku o raspodjeli ostvarene dobiti po godišnjem računu za 2016. po kojoj je za novčanu dividendu bez poreza opredijeljeno 455.000 eura.

Bonus video: