Aligrudić ostao direktor Fonda, raspisan konkurs

Upravni odbor Fonda utvrdio povećanje septembarske penzije za 4,35 odsto, što će biti treće povećanje penzija od januara

26708 pregleda 41 komentar(a)
Aligrudić, Foto: TV Vijesti
Aligrudić, Foto: TV Vijesti

Upravni odbor Fonda PIO danas na sjednici nije smjenio direktora Ranka Aligrudića, kako je tražila grupa funkcionera Saveza penzionera, već je odlučeno da bude raspisan konkurs preko Uprave za kadrove a da Aligrudić ostane vršilac dužnosti do završetka procedure izbora novog direktora, saznaju "Vijesti".

Glavni odbor Saveza penzionera jutros je Upravnom odboru Fonda PIO dostavio svoje zaključke kojim traže smjenu Aligrudića. Većinu članova Glavnog odbora čine predsjednici opštinskih odbora kod kojih je Komisija Fonda PIO u izvještaju iz juna utvrdila veliki broj nezakonitosti prilikom raspodijele pomoći penzionerima i izgradnji stanova za penzionere podstanare. Ovaj izvještaj je dostavljen i tužilaštvu, koje je već otvorilo predmet i po ranijim krivičnim prijavama protiv udruženja penzionera.

Da se raspravlja o zaključku na današnjoj sjednici predložio je član Upravnog odbora iz SDP-a Marko Kastratović. Međutim tome se iz proceduralnih razloga usprotivila članica ispred Unije poslodavaca Rumica Kostić. Nakon rasprave o tome da li je moguće prihvatiti zaključke Saveza penzionera, predsjednik Upravnog odbora Alija Košuta (BS) i Kemal Đečević (DPS) saglasili su se da se samo raspiše konkurs za direktora.

Upravni odbor je donio odluku o povećanju septembarske penzije za 4,35 odsto na osnovu usklađivanja prema kretanju inflacije od maja do avgusta i rastu/padu prosječne zarade. Ovo je treće povećanje penzija ove godine, jer su u januaru povećane za 2,12 odsto i u maju za 8,15 odsto, pa ukupno kumulativno povećanje iznosi 15 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Za narednu sjednicu je ostalo da se utvrdi povećanje minimalne penzije za 46 odsto, pa će ona iznositi oko 253 eura, a krajem prošle godine bila je 147 eura. U januaru slijedi još jedno vanredno usklađivanje minimalne penzije za dodatnih 10 odsto.

Bonus video: