Građani Pljevalja plaćaće skuplji ugalj

Rudnik uglja od 1. septembra povećao je cijenu uglja za građane Pljevalja za više od 35 odsto, pa će umjesto dosadašnjih 64 eura po toni nova cijena biti 88,5 eura

7465 pregleda 31 komentar(a)
Imali pravo na povlašćenu cijeni: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Imali pravo na povlašćenu cijeni: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Rudnik uglja od 1. septembra povećao je cijenu uglja za građane Pljevalja za više od 35 odsto, pa će umjesto dosadašnjih 64 eura po toni, Pljevljaci istu količinu uglja plaćati 88,5 eura, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz ove kompanije.

Od 15. avgusta cijena jedne tone uglja, za kupce koji nemaju prebivalište na području opštine Pljevlja, je 105 eura.

Veliki broj Pljevljaka nije uspio prethodnih dana da kupi ugalj po starim cijenama, iako pojedini na isporuku čekaju i više od mjesec.

Građani Pljevalja do 1. septembra mogli su da kupe ugalj po povlašćenoj cijeni od 64 eura s PDV-om i akcizom, Ova cijena odnosila se na krupni asortiman, odnosno komad i kocku i građani su mogli da kupe do pet tona uglja uz priloženu kopiju lične karte.

Iz Rudnika uglja ističu da su ogromni poremećaji cijena energenata na svjetskom tržištu uslovili povećanje troškova proizvodnje uglja. Zbog toga je tokom ove godine dva puta došlo do poskupljenja, od kojih su bili izuzeti građani Pljevalja.

”Veliki porast cijene gasa učinio je ugalj izuzetno konkurentnim na mnogim tržištima, što je prouzrokovalo rekordno povećanje cijene uglja koje je do sad zabilježeno. Prateći kretanja na tržištu ovog energenta u okruženju, menadžment kompanije se odlučio na novu korekciju cijena, treću po redu u ovoj godini. Prva korekcija cijena uglja za široku potrošnju, iz aprila mjeseca podrazumijevala je povećanje od oko 16 odsto odnosno cijenu od oko 72 eura po toni s uračunatim PDV-om i akcizom. Drugo povećanje cijena uslijedilo je 25. juna i to za oko 15 odsto, što je podrazumijevalo cijenu od oko 82 eura po toni, takođe s uračunatim PDV-om i akcizom. Treća korekcija podrazumijeva povećanje cijene od oko 30 odsto ili oko 105 eura po toni s akcizom i PDV-om i ona se primjenjuje od 15. avgusta”, saopštili su nedavno iz Rudnika uglja.

Ističu da se cijene uglja u Srbiji kreću od 150 do 190 eura po toni.

Rudnik uglja donio je bio odluku da od 1. aprila poveća za oko 14 odsto cijenu uglja građanima, ali je Odbor direktora odustao od te namjere imajući u vidu enormna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i rast inflacije.

Elektroprivredi Crne Gore, kojoj plasira preko 95 odsto proizvodnje, pljevaljska kompanija ugalj prodaje po cijeni od 27 eura po toni, kalorijske vrijednosti nešto iznad 9.211 kilodžula po kilogramu. Cijena uglja za Termoelektranu korigovana je prije nekoliko mjeseci, a do tada je EPCG ugalj plaćala 24 eura po toni.

Rudnik uglja nedavno je s Elektroprivredom Srbije (EPS) potpisao ugovor o isporuci uglja manje kalorijske vrijednosti po cijeni od 28,8 eura po toni.

Kalorijska vrijednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7.500 do 8.000 kilodžula po kilogramu, što, ističu u Rudniku, imajući u vidu kvalitet uglja koji se isporučuje glavnom kupcu uglja - Termoelektrani Pljevlja, spada u takozvane manje kvalitetne ugljeve.

Dogovoreno je da do kraja godine Rudnik uglja EPS-u sporuči oko 300.000 tona uglja “s tendencijom da ubuduće ta količina bude povećana”.

Bonus video: