ASP: Ispitati ulogu EPCG zbog Prve banke

"Na kraju 2008. godine, tokom koje je Prva banka dobila državnu pomoć od 44 miliona eura, EPCG je imala u toj banci vlasništvo od 18,2 odsto. U narednoj 2009. godini depozit od 81 miliona eura, po osnovu ulaska italijanske A2A u vlasničku strukturu EPCG, završava u Prvoj banci radi njenog spašavanja, sa kamatom od preko pet odsto"

5848 pregleda 7 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) saopštila je da je zbog Prve banke potrebno ispitati ulogu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

"Na kraju 2007. godine, tokom koje je firma Capital Invest ušla u vlasnički kapital Prve banke sa nepunih sedam odsto vlasništva, udio Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u toj banci iznosio je 9,2 odsto, za razliku od 21 odsto, koliko je bio udio državne energetske kompanije u njoj na kraju prethodne 2006. godine, pokazuju saznanja Akcije za socijalnu pravdu", saopšteno je iz ove NVO.

Kako dodaje ASP nejasno je da li je te 2007. godine EPCG koristila pravo preče kupovine akcija u dokapitalizaciji Prve banke.

"Ali saznanja pokazuju da je već naredne 2008, koja je bila krizna godina za Prvu banku, uvećala svoj kapital u toj banci sa 2,1 miliona na osam miliona eura. Na kraju te 2008. godine, tokom koje je Prva banka dobila državnu pomoć od 44 miliona eura, EPCG je imala u toj banci vlasništvo od 18,2 odsto. U narednoj 2009. godini depozit od 81 miliona eura, po osnovu ulaska italijanske A2A u vlasničku strukturu EPCG, završava u Prvoj banci radi njenog spašavanja, sa kamatom od preko pet odsto", navodi se u saopštenju.

Dodaju da 2010. godini EPCG daje subordinirani kredit Prvoj banci od 10 miliona, a da polovinu oročenih depozita prebacuje kao finansijske plasmane sa kamatom od jedan do dva odsto.

"Već 2011. dio subordiniranog kredita EPCG prebacuje u kapital Prve banke i na kraju te godine ima vlasništvo od 24,1 odsto. EPCG prethodne decenije, na zahtjev Prve banke, kroz ovaj ugovorni aranžman, obezbjeđuje uslov za adekvatnost kapitala, što je jedan od uslova da banka uopšte može da posluje na tržištu", kažu iz ASP.

Akcija za socijalnu pravdu u saopštenju navodi i da je ranije iznijela procjenu kako je samo po osnovu subordiniranog kredita šteta za EPCG oko tri miliona eura.

"Prema medijskim navodima, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provodi izviđaj o kreditu Capital Investa i kupovini akcija u Prvoj banci. Pod pretpostavkom da nije zastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, jer su u ranijim godinama podnošene krivične prijave u vezi poslovanja EPCG i trgovine akcijama u Prvoj banci, SDT bi trebalo da utvrdi i ulogu državne energetske kompanije i potencijalnu štetu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: