Mijović dostavio ASK novu dopunu prijave: Besmislena rekonstrukcija TE će skupo koštati državu i građane

Bivši član borda EPCG smatra da ni nakon rekonstrukcije koja košta 70 miliona TE neće ispunjavati stroge uslove EU reagulative i da neće moći raditi

17879 pregleda 21 komentar(a)
Mijović, Foto: Arhiva Vijesti
Mijović, Foto: Arhiva Vijesti

Ekonomski analitičar i bivši član borda Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Dejan Mijović dostavio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) novu dopunu prijave iz aprila ove godine koja se odnosi na povredu javnog interesa prilikom ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja i mogućih koruptivnih radnji.

Mijović navodi da ekološka rekonstrukcija, koja je započeta u aprilu ove godine i koja će koštati 70 miliona eura neće rezultirati ispunjenjem strogih uslova EU regulative, da TE Pljevlja neće moći da radi nakon te rekonstrukcije jer neće ispunjati EU standarde, kao i da će tokom rekonstrukcije biti van pogona dvije godine zbog čega će EPCG morati da uvozi velike količine električne energije po znatno većim cijenama što će voditi i poskupljenju struje za potrošače.

On je ASK-u kao prilog za svoje tvrdnje dostavio kopiju intervjua izvršnog direktora EPCG Nikole Rovčanina za Vijesti.

"U ovom intervjuu, naime, izvršni direktor EPCG ukazuje da godišnja proizvodnja TE Pljevlja po nabavnim cijenama električne energije na evropskom tržištu vrijedi milijardu eura, a odmah zatim potvrđuje namjeru da na duži period tu istu termoelektranu zatvori i potroši 70 miliona eura radi njene ekološke rekonstrukcije koja ne ispunjava EU standarde i ne obezbjeduje njen duži vijek. Zbog dugog zatvaranja termoelektrane radi te lažne i besmislene rekonstrukcije, EPCG će, dakle, potpuno nepotrebno morati da preskupo uvozi ogromnu količinu električne energiju i da tu mnogo višu cijenu prevali na građane. Drugim riječima, izvršni direktor i pored svih javnih i stručnih upozorenja ne odustaje od uzaludne investicije koja će koštati preduzeće, državu i građane nekoliko stotina miliona eura, iako to ulaganje ne garantuje da će TE Pljevlja po završetku projekta moći da dobije dozvolu za rad i snabdijeva građane električnom energijom", naveo je Mijović u dopuni prijave koju je juče poslao ASK.

On kaže i da "ovom iracionalnom odlukom i njenim lažnim predstavljanjem javnosti", izvršni direktor i njegovi saradnici u Bordu direktora krše javni interes i čine veliku materjalnu štetu društvu na način koji upućuje i na postojanje korupcije.

"Podsjećam da sam u svojoj dopuni prijave od 29. aprila i javnim medijskim nastupima naglasio da: “TE ne mora da se zatvori niti da radi nelegalno. Ona može da ostane u pogonu nekoliko godina i bez velikih ulaganja dok se ne izgradi zamjenski objekat. Za tu svrhu je potrebno da EPCG dobije urednu saglasnost od Energetske zajednice i EU kojom bi se odredio njen režim rada. Još nije kasno da se to uradi i izbjegne ogromna šteta koja može nastati. Očigledno je, međutim, da su se izvršni direktor i njegovi pomagači oglušili o ove i druge dobronamjerne savjete i odlučili da, umjesto saradnje sa našim evropskim partnerima, nastave realizaciju krajnje štetnog projekta sa konzorcijumom i firmom sina predsjednika drzave, i to na osnovu sumnjivo dobijenog tendera", naveo je Mijović.

Bonus video: