UPC: Poreski i carinski sistem nije imao posljedica od sajber napada na državne servere

Iz UPC navode da je problem postojao zbog isključivanja sa javne mreže vladinog DNS servera gov.me. Privrednici se žale da su imali problema

13378 pregleda 7 komentar(a)
Bilo zadržavanja zbog carinskih kontrola, a ne sajber napada: UPC, Foto: BORIS PEJOVIC
Bilo zadržavanja zbog carinskih kontrola, a ne sajber napada: UPC, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava prihoda i carina (UPC) saopštila je da njihov poreski i carinski sistem nije imao posljedica od sajber napada na državne servere prije desetak dana, da poreski obveznici nisu imali štete, a da je problem postojao zbog isključivanja sa javne mreže vladinog DNS servera gov.me domena koji je u nadležnosti Ministarstva javne uprave (MJU).

Nekoliko privrednika se proteklih dana obraćalo “Vijestima” sa žalbama da imaju problema sa sistemima Uprave prihoda i carina, da postupak carinjena za uvezenu roba traje duže od uobičajnog zbog čega plaćaju veće troškove za takozvanu “ležarinu” i carinske i špeditorske naknade.

”Poreski sistem UPC nije imao posljedica od sajber napada u smislu eventualnog kompromitovanja podataka ili same poslovne mreže. Za sve vrijeme trajanja sajber napada Informacioni sistem u poreskom sistemu nije bio obaran. Dakle, svi servisi i portali u dijelu poreskog sistema bili su publikovani na javnu mrežu (Internet). Problem u pozivanju servisa nastao je kao posljedica isključivanja sa javne mreže DNS servera gov.me domena koji je u nadležnosti MJU, i koji i dalje nisu dostupni. Službenici UPC su u neposrednom kontaktu sa poreskim obveznicima omogućili rješenje za prevazilaženje ovog problema, i u dijelu elektronske fiskalizacije značajan broj obveznika fiskalizacije nastavio je sa adekvatnim evidentiranjem prometa putem fiskalnog servisa. Istim rješenjem moguće je predavati i poreske prijave na portal eprijava.tax.gov.me, kao i koristiti usluge registracije na portalu efirma.tax.gov.me (CRPS)”, naveli su iz UPC-a.

Oni kažu i da u prethodnom periodu nije bilo prekida rada carinskog informacionog sistema (CIS).

”On je funkcionisao bez prekida 24x7, sve carinske aplikacije su bile funkcionalne i carinski službenici na svim carinskim lokacijama (granice i unutrašnje ispostave) su mogli pouzdano i redovno da obavljaju sve carinske procedure. Napominjem da u CIS-u nije bilo kompromitacije podataka, ugrožavanja rada carinskih aplikacija i radnih stanica krajnjih korisnika.

Kao posljedica pada sistema u MJU nismo imali pristup do servisa koje koristimo od tog ministarstva (internet i e-mail), ali ti servisi nisu uticali na rad samog carinskog sistema. Zadržavanja na graničnom prelazu se dešavaju u situcijama kada se vrše detaljni pregledi, skeniranja prevoznih sredstava i roba u carinskom postupku. Vrijeme zadržavanja je isključivo u skladu sa operativnim radnjama, opisanih carinskih kontrola. Navedena zadržavanja nisu ni u kom slučaju povezana sa aktuelnim dešavanjima odnosno sajber napadima već je nešto što je uobičajeno u carinskom postupku bilo i prije aktuelnih dešavanja. Operativni sistem na graničnim prelazima nesmetano funkcioniše u svim segmentima u vezi s navedenim radnjama”, naveli su iz UPC-a.

Bonus video: