Dani meda i zdrave hrane Mojkovcu, Delić: Lokalna samouprava ulaže velike napore da obezbijedi veći agrobudžet

Prema riječima predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića, poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane treba da budu jedna od smjernica razvoja Mojkovca

4413 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Opština Mojkovac
Sa manifestacije, Foto: Opština Mojkovac

Tradicionalna manifestacija Dani meda i zdrave hrane, poslije dvije godine pauze, otvorena je u Mojkovcu.

Ta manifestacija održava se po 11. put u u organizaciji Udruženja pčelara, u saradnji sa Opštinom i Turističkom organizacijom, a na štandovima i ovog puta je bogat izbor proizvoda od meda, suveniri, ljekovitog bilje i pčelarska oprema.

Među izlagačima su i pčelari iz Srbije.

Prema riječima predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića, poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane treba da budu jedna od smjernica razvoja Mojkovca.

Delić
Delićfoto: Opština Mojkovac

Zbog toga, tvrdi, lokalna samouprava ulaže velike napore da obezbijedi veći agrobudžet, kako bi podstakli razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine.

Delić je kazao i da Opština Mojkovac nastoji da, kroz određene projekte i subvencije maksimalno pomogne pčelare i pčelarska udruženja.

"Kao jedna od brojnih manifestacija koje se održavaju u našem gradu, Dani meda i zdrave hrane ima veliki potencijal za privlačenje domaćih i stranih turista. Turizam u našem gradu bilježi skroman, ali konstantan rast iz godine u godinu i samim tim, mi kao Opština moramo snažnije podržavati ovakve i slične manifestacije", kazao Delić.

U Mojkovcu, ovijenio je on, mnogo ljudi, u poslednje vrijeme, prepoznaje pčelarstvo kao mogući izvor zarade .

Zbog toga, tvrdi Delić, Opština uz pomoć države, treba da se uključi aktivnije u razvoj pčelarstva, kroz različite aktivnosti.

"Pčelarstvo u našoj državi ima lijepu budućnost", rekao je Delić.

Predsjednik Udruženja pčelara Mojkovca Duško Jokić kazao je da organizacija pčelara u tom gradu postoji od daleke 1937. godine.

Najstarije pčelarsko udruženje u Crnoj Gori danas, kazao je, ima oko 60 članova.

"Mojkovac je okružen planinama, čiji su pašnjaci i livade pravi mali raj za pčele, pa se možemo pohvaliti dobrim uslovima za pčelarstvo i mislimo da je pčelarstvo razvojna šansa opštine. Opština i naše Udruženje se trude da promovišu pčelarstvo i privuku sto više mladih ljudi, pa iako su naše aktivnosti bile smanjenje usljed pandemije, u tome smo i uspijevali. Posljednjih nekoliko godina nijesu bile povoljne za naše pčelare. Ove godine situacija je nešto bolja, pa se nadamo da ćemo se iduće godine moći pohvaliti košnicama punim meda", rekao je Jokić.

Otvranje Dana meda i zdrave hrane praćeno je kulturno-umjetničkim prgramom.

Bonus video: