Šćekić: Zdravstveni sistem u alarmantnom stanju, zahvaljujući Spajiću ne možemo platiti obaveze za snabdijevanje ljekova

Naveo da tužilaštvo treba da se pozabavi prethodnim potezima

16007 pregleda 88 komentar(a)
Šćekić, Foto: Luka Zeković
Šćekić, Foto: Luka Zeković

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je na današnjoj sjednici Vlade da se zdravstveni sistem nalazi u vrlo lošoj finansijskoj situaciji i u alarmantnom stanju.

"Projekat Evropa sad je ugrozio potpuno funkcionisanje zdravstvenog sistema i to mora da znamo. Prije svega za 2021. godinu nisu obezbijeđena sredstva koje je Fond potraživao, samim time su dugovi koji su nastajali unazad desetak godina nisu mogli da se izmire, a nisu mogli da se obezbijede ni tekuće obaveze", rekao je Šćekić.

On je kazao da zahvaljujući neodgovornom ponašanju bivšeg ministra finansija Milojka Spajića "mi imamo situaciju da ne možemo da platimo obaveze koje se tiču snabdijevanja ljekova".

On je naglasio da ovim odlukama treba da se bavi tužilaštvo.

"Ne može Montefarm da isplati dugove veledrogerijama, a tiču se najtežih pacijenata. Poštovani zdravstveni radnici najlakše je povećati plate imaginarno a ne ostaviti pare u budžetu", rekao je Ščekić.

Apelovao je da poslanici što prije usvoje rebalans budžeta kako zdravstveni sistem ne bi bio ugrožen, što znači da bi dovedena u pitanje bila i redovna isplata zarada u zdravstvu.

Vlada je utvrdila Informaciju o potrebi obezbijeđivanja dodatnih finansijskih sredstava u iznosu od sedam miliona eura iz tekuće budžetske rezerve u cillju nesmetanog snabdijevanja ljekovima i medicinskim sredstvima odnosno izmirenje obaveza koje Fond za zdravstveno osiguranje ima prema Montefarmu.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da neodgovornim odlukama treba da se bavi tužilaštvo.

On je kazao da je prošla parlamentarna većina ranije, uključujući SNP, hvalila budžet.

"Danas vi isti govorite o finansijskom kolapsu i kolapsu zdravstvenog sistema. Prije ste pretjerano hvalili Spajića, a sad ga pretjerano kritikujete. Treba da nađete mjeru", rekao je Konjević.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović naveo je da je "šibicarska politika takvog nivoa da se ulazi u nešto znajući da će to nešto da košta, a onda se lažira budžet za tekuću godinu kako bi se sakrilo od građana da to košta".

"Čekajući da se dođe do nekih lokalnih izbora, da se na njima eventualno profitira,a da se onda tamo u oktobru, novembru kaže da je to ipak koštala. Naravno, ne može se sve sakriti. Činjenica je da je tada traženo dodatnih 500 miliona eura za zaduživanje ukazuje da je i tada neko bio svjestan da će to sve da košta", rekao je Damjanović.

Dodao je da kada neko ukida obaveznu ustavnu kategoriju, obavezno zdravstveno osiguranje, onda treba pažjivo planirati da nemamo ovu situaciju da ćemo to paušalno nadoknađivati.

"Ovo jeste zaostavština prethodnih šibicara i garniture koje se nadam da se neće više ponoviti, ali je suština da se u 2023. godini optimalno finansiraju potreba Fonda zdravstva iz budžeta, imajući u vidu da nema obaveznog socijalnog osiguranja, pa čak nema zakonskog osnova da se da novac. Stvar je dobre volje koliko će da se da novca", rekao je Damjanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritana Abazović poručio je da je situacija u zdravstvu godinama u alarmantnom stanju, te da su se problemi samo gomilali.

On je najavavio posebnu sjednicu Vlade na kojoj će jedina tema biti rebalans budžeta.

Bonus video: